vandaag vrijdag 26 april 2024 NL
 



Presentaties / Algemeen

Wim geeft PowerPoint presentaties over een aantal verschillende onderwerpen in verscheidene landen. Wim heeft zelf de daarvoor benodigde beamer, laptop, projectietafel, scherm 1,40 meter en HDMI-snoeren tot 7,5 meter. Hij heeft presentaties in voorraad maar kan ook op maat presentaties maken. Via het onderstaande titels kunt u een indruk krijgen van deze presentaties.


De titels zijn:

Zintuigen en bijzonder gedrag van vogels


De geschiedenis van de Polder Arkemheen


Sri Lanka, een rondreis


Keoladeo, een vogelparadijs in India


India, vogelreis en tijgerreis


De fauna van Arkemheen


Vogels binnen 5 km van mijn huis in Bunschoten


Roemenië: Donaudelta en Dobrodgea


Steenuilen in Eemdijk


Noordoost Engeland en Schotland


De Ebro Delta in Spanje



Zoekt u eens iets anders dan anders om uw bijeenkomst op te luisteren, neem dan contact op met Wim voor de mogelijkheden en de voorwaarden: wsmeets.foto@gmail.com



Zintuigen en bijzonder gedrag van vogels

In deze presentatie een uitleg hoe vogels kunnen kijken, waarom zijn veel scherper kunnen zien dan mensen. Hoe hoort een vogel en hoe kan een uil daarmee een richting en afstand bepalen naar een prooidier. Wat betekent het gehoor voor een vogel, hoe ruikt, proeft en voelt deze? Welke afwijkende vormen van vliegen kent de vogelwereld? Welke vrouwtjes zijn ze mannetjes de baas bij de voortplanting. Hoe vindt de trekvogel zijn weg, hoe bepaalt deze de richting? Deze en meer van dit soort vragen en antwoorden in een ruim anderhalf uur durende presentatie.



De geschiedenis van de Polder Arkemheen

In woord en beeld wordt de geschiedenis van het tegenwoordige gebied Arkemheen verteld. De bewoning van 2500 jaar voor Christus. De bomen uit die tijd en wat daar nu nog van over is. De bewoning vanaf 900 na Christus, de ontginning van het gebied en daardoor het ontstaan van het tegenwoordige typische landschap met meanderende sloten. De laatste ontwikkelingen ten aanzien van de sinds 2014 verhoogde waterstand door Staats Bos Beheer en de invloed daardoor op de vogels. Een presentatie van ongeveer drie kwartier.



Sri Lanka, een rondreis

Wim maakte drie rondreizen als reisleider van vogelreizen van SNP van 17 dagen door Sri Lanka. Hiervan heeft hij een ruim fotoverslag gemaakt waarbij vooral de vogels aan bod komen en daarnaast zoogdieren, vlinders, planten en de cultuur en religie van Sri Lanka. Allerlei soorten gebieden worden bekeken, van tropisch regenwoud, de hoogvlakte van het nationale park Horton Planes tot een boottocht op de Indische Oceaan met daarin het grootste zoogdier op deze aarde, de Blauwe Vinvis. Sri Lanka (= Welvarend eiland) heeft maar liefst 32 endemische vogelsoorten waarvan er op het vasteland 26 leven en de andere zes op de kleine eilanden in het noorden. Van deze endemische soorten worden er elke reis een twintigtal gezien. De mooiste hiervan worden getoond in de twee uur durende presentatie.



Keoladeo, een vogelparadijs in India

In het noorden van India in de deelstaat Rajasthan, ligt de stad Bharatpur met daar vlakbij het Nationale Park Keoladeo. Dit kleine park dat iets meer dan 18 km2 groot is, heeft Wim een tiental jaren een week lang als reisleider bezocht, en soms als fotograaf langer. Eerst in de dia-tijd en later in de digitale tijd. In dit park wordt alles lopend bekeken en te zien is er enorm veel. Naast een enorme verscheidenheid aan vogels ook slangen en zoogdieren. Ook rondom dit park wordt gekeken naar de vogels. De favoriete vogel van Wim in India, de Kopersmid Baardvogel broedt in het park. In dit park ook verscheidene soorten uilen, waaronder de enorm grote Coromandel Oehoe en veel water gerelateerde vogels zoals ijsvogels, reigerachtigen en steltlopers.



India, vogelreis en tijgerreis

Tijdens een drieweekse reis in het noorden en midden van India worden twee nationale parken, Keoladeo en Bandhavgarh bezocht. In het noorden van India in de deelstaat Rajasthan, ligt de stad Bharatpur met daar vlakbij het Nationale Park Keoladeo. Dit kleine park, dat iets meer dan 28 km2 groot is, is een waar vogelparadijs. Vooral door het feit dat er niet wordt gejaagd zijn de vogels in heel India enorm mak. Na het park komen op weg naar het volgende park, het kasteel Fatehpur Sikri en in Agra het witte paleis de Taj Mahal en het Rode Fort aan de beurt. Daarna gaat de reis per trein naar Bandhavgarh (ter grootte van de provincie Utrecht) in de deelstaat Madhiya Pradesh. Hier wordt enkele malen per jeep een tocht door dit nationale park gemaakt waarbij naast prachtige vogelsoorten ook de tijgers en andere dieren op de foto gaan. In totaal een twee uur durende presentatie.



De fauna van Arkemheen

Op drie kilometer van mijn huis in Bunschoten ligt de Nijkerkse Polder Arkemheen. In deze polder heb ik een vaste schuilhut in het waterwingebied Holk van Vitens van waaruit ik soorten als Watersnip, Waterral en Porseleinhoen kan fotograferen, naast IJsvogel en rietvogels. Verder in de polder de wintergasten zoals Kleine en Wilde Zwaan, Kemphanen en allerlei soorten ganzen. Daarnaast broedvogels zoals weidevogels, roofvogels, uilen, zangvogels en zeldzame gasten zoals Visarend en Zeearend. Af en toe komen zoogdieren in beeld zoals Wezel, Ree en Vos. In totaal een presentatie van 2 uur.





Vogels binnen 5 km van mijn huis in Bunschoten

Binnen een straal van 5 kilometer van mijn huis in Bunschoten komen verrassend voor vogelsoorten voor, in het buitengebied en in mijn tuin. Deze worden niet allemaal getoond, maar wel enkele mooie soorten. In mijn tuin de soorten die op natuurlijk wintervoedsel en op voedersilo’s afkomen. Naast de huis- tuin- en keukenvogels zoals Merel, Roodborst en Spreeuw, komen ook Koperwiek, Sijs en Grote Bonte Specht aan de beurt.

In de omgeving van mijn huis liggen de Bunschoter polders en de Polder Arkemheen. In deze laatste polder heb ik een vaste schuilhut van waaruit ik soorten als Watersnip, Waterral en Porseleinhoen kon fotograferen . Verder in de polders de wintergasten zoals Kleine en Wilde Zwaan en allerlei soorten ganzen. Daarnaast broedvogels zoals weidevogels, roofvogels, Kluut en zangvogels en de zeldzame gasten Steltkluut, Visarend, Zeearend. Af en toe komen zoogdieren in beeld zoals Wezel, Ree en Vos. In totaal een presentatie van 2 uur.



Roemenië: Donaudelta en Dobrodgea

Wim was een vijftal keren in Roemenië, één keer op een speciale fotoreis met drie vrienden en de andere keren als reisleider bij een vogelreis. Als eerste werd telkens de Donaudelta een viertal dagen bezocht. Al rondvarend met een kleine boot konden de vrij makke watervogels heel dicht worden benaderd, de Woudaap tot op 3 meter. Wij voeren tussen de Roze Pelikanen terwijl een Zeearend vlak over ons heen vloog. Overal Ralreigers, Kwakken, hun jongen voerende Zwarte Spechten en Hoppen bij hun boomnesten. Wij overnachtten de hele periode in de delta zelf. Het tweede gedeelte van de reis was in Roemenië in de Dobrodgea, ten zuiden van de Donaudelta. Hier ging de bijzondere soort Veldrietzanger op de plaat. Daarnaast Roodpootvalken, Grauwe Klauwier, Ortolaan, en op het water Geoorde Fuut en wanden met veel (ook parende) Bijeneters. In totaal een presentatie van 2 uur.



Steenuilen in Eemdijk

In het voorjaar van 2017 heb ik 13 weken lang, elke dag van de week behalve op zondag, van half zes tot ongeveer half negen bij het nest van een Steenuil in Eemdijk gezeten en daar gefotografeerd. In deze presentatie ook een beeld hoe ik de opnamen heb gemaakt, welke aanpassingen ik moest maken aan de omgeving en aan de opnamen. Daarnaast wat opnamen van vogels die ook ten tonele verschenen terwijl ik daar toch zat. Een korte presentatie van ongeveer drie kwartier.



Noordoost Engeland en Schotland

Met de veerboot over van IJmuiden naar Newcastle en dan via de Cheviot Hills (Waterspreeuw) door Noordoost Engeland naar Seahouses en omgeving. Hier worden op de Farne Islands de eilanden Inner Farne en Staple Island bezocht. Op deze eilanden lopen wij tussen de Papegaaiduikers en Kuifaalscholvers door en bekijken van dichtbij Grijze Zeehonden, Eidereenden, Noordse Sterns, Zeekoet en Alken. Ook wordt een tocht rondom Bass Rock gedaan om de Jan-van-genten te bekijken en de Lammermuir Hills voor het Schots Sneeuwhoen met jongen. Dan naar Schotland naar Boat of Garten voor de Bosuil, de Visarend en de heidevogels. Naar de Cairngorms voor de Alpensneeuwhoen en de Morinelplevier. Verder naar het Noordwesten naar Handa Island voor de zeevogels en onder andere Grote en Kleine Jager. Op de terugweg naar het Dolphin Viewing Point bij Fortrose om de Tuimelaars van dichtbij te bekijken terwijl deze grote zalmen vangen. In totaal een presentatie van 2 uur.



De Ebro Delta in Spanje

Met enkele vrienden maakte Wim een speciale vogelfotografie reis naar de Ebro Delta en naar de Pyreneeën en zij zijn daarvoor naar Barcelona gevlogen. Even ten zuidwesten van Tarragona ligt de Ebro Delta. Dit gebied is in het verleden omgebouwd tot rijstvelden met bevloeiingssystemen. De aanwezigheid van het vele water lokt veel vogels zoals Steltkluut, Zwarte Ibis, Kwak, Ralreiger en graszanger. Daarna ten noorden van Tarragona waar wij vanuit een grote schuilhut hebben gefotografeerd. Hier op ooghoogte veel zangvogels waaronder Cirlgors, Bergfluiter, Nachtegaal en Zomertortel. Daarna naar een bergdorpje in de Pyreneeën waar wij vanuit schuilhutten meerdere dagen enkele soorten gieren hebben gefotografeerd.

 

Terug naar boven


 
  Hosting by Better-It-Solutions  made by: Ton van Hamersveld