vandaag zaterdag 22 juni 2024 NL
 Reisverslagen / India 2002-10

Vogelreis naar India, 19 t/m 27 oktober 2002


Zaterdag 19 oktober
Hoofdgebouw Taj Mahal, Agra, Bharatpur, India Ik vertrek samen met Charlie Braun vanuit Bunschoten in de auto om halfzeven. Het is 4° C buiten, onderweg hebben wij zo nu en dan buien en er is weinig wind. Om kwart over zeven zijn wij op Schiphol waar van 11 personen de kaartjes omgewisseld moeten worden daar voor deze medereizigers de vlucht gewijzigd is. Om kwart over acht hebben de anderen ingecheckt. Bij Air France blijkt mijn koffer 9 kg. te zwaar en moet ik 312 € bijbetalen, dat is alleen voor de heenreis. Ook Charlie’s bagage is te zwaar en hij moet 176 € bijbetalen. De fotorugzak wordt niet bekeken of gewogen.
Om halftien zijn wij door de controle. Wij gaan aan boord van een Airbus A 320 van Air France die geheel gevuld is. Om elf uur gaan wij de lucht in en om tien voor twaalf zijn wij op Charles de Gaulle Air Port (CDG) in Parijs. Het is er halfbewolkt, windstil en 7° C. De bebording op CDG is abominabel slecht, ze ontbreken totaal, niemand weet waar naar toe, personeel om te helpen ontbreekt eveneens.
Om halfzes vertrekken wij van de pier F2 van CDG, aan boord van Krishna Dhive Raya van Air India, Boeing 747, VT-EFU, compleet bezet. Ruim een uur en een kwartier te laat. Om tien voor zes gaan wij de lucht in.Zondag 20 oktober
Hotel Birders Inn, Keoladeo, Bharatpur, India, november 2002 Tijdens de vlucht krijgen wij geheel geen informatie omtrent de vlucht, al wat er gezegd wordt is onverstaanbaar door de slechte geluidsinstallatie. Door een mankement aan het toestel (lekke brandstofleiding) vliegen wij naar Bombay (Mumbai) waar wij om 05.10 landen (Ned tijd 01.40 uur, tijdsverschil 3 ½ uur omdat het in Nederland zomertijd is). Om zeven uur is er ontbijt in het restaurant van de luchthaven op kosten van Air India. Om halfelf moet eenieder persoonlijk zijn bagage identificeren want deze wordt overgezet naar een ander toestel waarmee wij naar Delhi vliegen. Het onderzoek van de handbagage is zeer streng, mijn kurkentrekker en nagelschaar worden weggegooid. Vanaf tien over halfelf gaan de eerste mensen aan boord. Dat neemt bijna drie uren in beslag en wij vertrekken een half uur te laat om halftwee. De afstand Bombay - Delhi is 1250 km, de vliegtijd is een uur en vijfentwintig minuten.
Wij landen om vijf over drie op Indira Ghandi International Airport Delhi. Het is onbewolkt, windstil en 32° C. Om halfvijf staan wij buiten (tien uren te laat) en gaan op weg naar Bharatpur in een gereedstaande bus. Om zes uur is het pikkedonker. Onderweg zien wij een Moeraskat. Om tien uur zijn wij in het hotel in Bharatpur waar wij welkom geheten worden met een drankje en een bloemenslinger. Om halfelf is er diner en om halftwaalf is eenieder naar zijn kamer.Maandag 21 oktober
Ik sta om zes uur op, het is windstil, onbewolkt en 20° C. Van halfzeven tot zeven uur is er geen elektriciteit. Het ontbijt is om halfacht en om acht uur gaan wij in de bus naar het park Keoladeo. Het is dan 24° C. Wij stappen uit bij de bookshop en bekijken het winkeltje.
Dama Lijster, Keoladeo, Bharatpur, India, maart 2001 In het park is het kurkdroog, het is sinds het 140-jarig bestaan nog nooit zo droog geweest! Hier en daar is er een heel klein beetje water door middel van pompen die grondwater oppompen. Wij starten de wandeling over het centrale pad om halfnegen met onderweg Oorgier, Bastaardarend, Loodbekje, Tijgervink en Boompieper.
Vanaf Sapan Mori staat er wat opgepompt water met daarin weekschildpadden, steltlopers, Kleine Vliegenvanger, Snijdervogel, Temminck’s Strandloper, Dwergaalscholver en veel Kemphanen en Indische Kieviten.
Aasgieren, Fatehpur Sikri, Bharatpur, India, februari 1999 De pauze is van halftwee tot drie uur bij het tempeltje, de lunch wordt opgevoerd per riksja. Het is dan 32° C, windstil en onbewolkt. Daarna wandelen wij in oostelijke richting met Purperkoet, Saruskraanvogel en vlakbij het tempeltje een Indische Slangenarend. Om vijf uur gaan wij in de riksja’s naar de bookshop waar velen hun inkopen doen (T-shirt, boek, sticker, prentbriefkaart). Daarna in de bus terug naar hotel met biertje in de tuin. Om halfacht lijsten (94 soorten), om acht uur diner en tegen tien uur naar bed.Dinsdag 22 oktober
Zwarthalsooievaar, Keoladeo, Bharatpur, India, februari 1999 Gedurende de nacht wordt het op de kamer niet kouder dan 26° C. Ik sta om vijf uur op, om zes uur is er ontbijt en het vertrek met de bus is om tien over halfzeven. Er is een lichte sluierbewolking, windstil en 22° C. De zonsopgang is tegen halfzeven.
In Bharatpur onderweg zitten bij een plas enorm veel reigers, Purperreiger, Nimmerzat, Waterhoen en Poelruiter. Bij vloeivelden buiten Bharatpur enorm veel steltlopers, Saruskraanvogels, Kleine Strandloper, Kemphaan, Groenpootruiter, Schaarbek. Onderweg Bisschopsooievaar en Wrattenibis.
Wij rijden binnendoor richting Delhi en komen op onze bestemming rond tien uur. Het is dan inmiddels 32° C, onbewolkt en windstil. Hier onder andere Rose Flamingo, Kraanvogel, Grutto en Kleine Plevier. Onderweg terug Vliegende Honden en Indische Aalscholvers.
Wij zijn rond kwart voor twee terug in hotel, lunch kwart over twee en vertrek naar afwateringskanaal van Bharatpur om halfvier. Het is dan 34° C. Hier Vorkstaartmeeuw, Rivierstern, Aziatische Wespendief, Grijze Prinia, Witoogeend en Tafeleend. Om halfzes gaan wij weer terug. Op de gewone tijden lijsten (39 nieuwe soorten) en diner.Woensdag 23 oktober
Ik heb vannacht slecht (nagenoeg helemaal niet) geslapen wegens pijn in mijn rechter been. Dit is het gevolg van verkeerd lopen vanwege een hamstringblessure aan mijn linker been, deze heb ik twee weken geleden opgelopen tijdens een competitiewedstrijd badminton. Om vijf uur een pil (Arthrotec 50) genomen tegen de pijn en ontsteking. Om halfzes eindelijk in slaap gevallen en halfzeven opgestaan.
Om kwart over acht gaan wij in de bus naar het park Keoladeo. Twee fotografen (Henk en Charlie) gaan ieder apart in een riksja om zich volledig aan fotograferen te wijden deze dag.
Waterput, Keoladeo, Bharatpur, India, februari 1999 Wij wandelen vanaf de bookshop in oostelijke richting naar de Nursery, het is 25° C, onbewolkt en windstil. Achter de Nursery een Aziatische Wespendief en een Grijze Drongo. Een Coromandel Oehoe vliegt weg waarbij alleen de vooroplopende mensen deze konden zien. In een droge put zit een kleine Tijgerpython (Python reticulatus). Bij de waterput worden weer veel opnamen gemaakt van vrouwen die water komen halen en mannen die de was doen bij de put. Op het pad een Grauwe Fitis, Humes Bladkoning en een Kleine Menievogel. Er vliegt een subadulte Keizerarend over, verder in het bos onder andere Draaihals, Indiase Bruinkopspecht, Witbuikdrongo en Bruine Boomklever. Horsefield Nachtzwaluw, Keoladeo, Bharatpur, India, februari 1999 We worden door een Indiër (op de fiets achter ons aankomend) naar een Horsfield Nachtzwaluw gebracht (had ik aan de poort gevraagd). Verderop op het pad een John’s Zand Boa (familie Eryx).
Pauze van halftwee tot drie uur bij de tempel, 32° C, onbewolkt, windstil. Daarna gaat eenieder zijns weegs in de buurt, er komt een adulte Kwak overvliegen. Om vijf uur gaan wij in de riksja’s naar de bus. Als wij onderweg stoppen om te luisteren naar de Coromandel Oehoe, zit er vlak bij ons een Brahmaanse Steenuil. Daarna naar de bookshop om kaarten en postzegels te kopen. Tegen halfzeven zitten wij in de tuin van ons hotel aan een drankje, er wordt op de gebruikelijke tijden gelijst en gedineerd. Vandaag 23 nieuwe soorten.Donderdag 24 oktober
Fatehpur Sikri, India Ook vannacht nauwelijks geslapen vanwege de pijn in mij rechter been en ook nu brengt de pijnstiller (om drie uur) verlichting en slaap.
Om kwart over acht in de bus. Drie personen gaan niet mee en gaan per riksja naar het NP Keoladeo. Het is onbewolkt en 22° C.
Rode Fort, Agra, Bharatpur, India Tegen kwart voor negen zijn wij in Fatehpur (Fateh=overwinning, pur=stad) Sikri. Hier zijn weinig bezoekers, boven het paleis een viertal schroevende Shikra’s. Om halfelf brengen velen een bezoek aan de plaatselijke moskee en daarna gaan wij naar Agra waar allereerst het Rode Fort wordt bezocht. Hier is het redelijk druk.
Ingang Taj Mahal, Agra, Bharatpur, India Om halftwee lunchen wij in een airconditioned restaurant. Na afloop bel ik met mijn eigen mobieltje naar huis, vanuit Agra kan dat, volgend jaar moet het ook mogelijk zijn vanuit Bharatpur. Om kwart voor drie gaan wij (het laatste gedeelte met elektro voertuigen) naar de Taj Mahal, 32° C. Het is er druk en de controle (twee maal) is streng. Bij de Taj Mahal zijn weinig gieren en redelijk veel Zwarte Wouwen. Ook bij de rivier valt er vandaag niet veel te zien.
Na afloop gaan wij naar een winkel want enkele mensen willen souvenirs kopen. Om zeven uur terug in hotel, op de gebruikelijke tijden lijsten en dineren, vandaag 3 nieuwe soorten.Vrijdag 25 oktober
Grote Griel, Keoladeo, Bharatpur, India, februari 2000 Ik heb mijn wekker vergeten te zetten en na een slechte nacht (mijn been blijft mij uit de slaap houden) word ik om kwart voor zes wakker, op dat moment start het ontbijt!
Om kwart over zes in de bus en dan over de 40 km slechte weg naar Bund Baretta, het stuwmeer dat Bharatpur van drinkwater voorziet. Onderweg Roodmus en Jungle Prinia (cirkels draaiend met zijn staart), Zwartkoprietzanger, Baja Wevervogel, Bruinkopgors, Wespendief en Slangenarend.
Voorpagina Krant van Rajasthan, 'Buitenlandse vogelkijkers in Keoladeo NP' Om even na negen uur zijn wij bij de stuwdam waar het water ongeveer vijf meter lager staat dan normaal. Toch nog heel wat waad- en weidevogels. Hier ook een tweetal Reuzegrielen, Witwangstern, Koel ?, Bruin Waterhoen. 32° C.
Wij krijgen een krant te zien waarop wij met onze groep de voorpagina gehaald hebben. Het is de lokale editie (Bharatpur) van de Krant van Rajasthan. Er prijkt een groepsfoto op met een onderschrift: Buitenlandse vogelkijkers in Keoladeo NP.
Om halfeen zijn wij terug in ons hotel waar wij een warme lunch genieten en Melis Charalambides (mijn vaste gids in Cyprus) ontmoeten. Om drie uur gaan wij met de bus naar de dam ten zuiden van Keoladeo. Hier een Indische Malkoha.
Vandaag 16 nieuwe soorten.Zaterdag 26 oktober
Koeien op straat, Agra, Bharatpur, India, februari 2000 Vannacht goed geslapen, geen pijn meer en het wordt in de nacht merkbaar koeler op mijn kamer, het is 21° C. Om kwart over zes valt de stroom uit tot kwart voor zeven, Halfacht ontbijt en om 8 uur de bus in. We gaan naar een groot stuk kale grond op 5 minuten van het hotel. Na enig zoeken vinden wij hier de Malabarenkievit en een Duinpieper. Daarna het park Keoladeo binnen en op zoek naar de Coromandel Oehoe achter de Nursery. De aanwezige Rhesusapen hebben de Horsfield Nachtzwaluwen verjaagd.
Na enig zoeken en met de hulp van een jeugdige natuurgids Harish Sharma wordt de Coromandel Oehoe twee keer vliegend gezien. In een boom er vlakbij zit een Aziatische Wespendief. Het is dan 26° C.
De lunch houden wij van één uur tot halfdrie op het grasveld bij het administratiegebouw van het park, het is daar 34° C. Daarna gaan wij op pad voor de (bruine) Indiase Valkuil, die wij weten te vinden. Het duurt even totdat iedereen deze uil gezien heeft en Klaas hem verjaagd heeft.
Stadsbeeld, Agra, Bharatpur, India, februari 2000 Om vijf uur is er een gezamenlijke borrel met Teerath Singh en wordt er afscheid genomen van en een enveloppe met inhoud aangeboden aan onze gids Laxmil Kant en het personeel van het hotel. Tijdens het diner erna houdt Gert een toespraak, word ik bedankt en krijg een enveloppe met inhoud. Werner wint de Vogelkalender 2003 omdat hij het aantal soorten exact geraden heeft: 180 stuks.
Om kwart over negen rijden wij in de bus richting Delhi omdat er na elf uur veel controles verwacht worden op de binnenwegen omdat men bang is voor aanslagen. Ook nu reeds zijn er veel controles op de route.Zondag 27 oktober
Jakhals, Keoladeo, Bharatpur, India, februari 2000 Wij zijn om halfeen in het Mariat Hotel in Delhi en drinken daar koffie op kosten van Teerath. Daarna gaat eenieder liggen dutten in de lounge van dit peperdure hotel. Dat is een belevenis in zo’n enorm chique hotel.
Om vier uur gaan wij naar het vliegveld en begeleid ik de groep naar binnen. 

Terug naar boven


 
  Hosting by Better-It-Solutions  made by: Ton van Hamersveld