vandaag donderdag 25 april 2024 NL
 



Reisverslagen / India 2008

Vogelreis + Tijgerreis


Algemeen
- Stroom: in India is 220 volt, de (spaarzame) stopcontacten zijn afwijkend. Een dunne Nederlands stekker gaat er gewoon in.Volgende keer stekkerdoos meenemen in verband met opladen van spullen.
- In Birder’s Inn kun je goed de was laten doen, deze is dan zelfde dag weer schoon terug
- In Bharatpur zijn nauwelijks muggen op de kamers, wel buiten in de tuin. Op de kamers zijn apparaatjes om de insecten te doden.
- Op alle goed ingerichte kamers in Birder’s Inn en in Rhantambhore is Airco.
- Om ’s avonds frisse voeten te hebben zijn sandalen aan te bevelen.
- Als ik zittend wil fotograferen, dan een klapstoeltje meenemen.
- Ik moet After Bite kopen en mijn doosje Nivea vernieuwen.
- Elke ochtend en ook gedurende de nacht valt af en toe het licht uit, meestal slechts voor 5 minuten, dan start een aggregaat van het hotel op en is er weer stroom, niet voor de airco.
- In Bharatpur hebben wij om 7 uur ontbijt en vertrekken wij in de riksja’s tegen half acht. De lunch hebben wij in het park, deze wordt gebracht door personeel van ons hotel. Meestal zijn wij tegen donker, tegen zes uur weer terug.
- In Rhantambhore hebben wij om 05.45 uur koffie/thee met koekjes. Vertrek per open vrachtauto naar het park om 06.15 uur. Terug in hotel tegen half elf. Lunch in hotel en vertrek weer naar park om 15.00 uur. Terugtocht rond 18.00 uur.
- Elke avond wordt om 19.30 uur de lijst van waargenomen vogelsoorten van die dag genoteerd, om 19.50 uur wordt het programma van de volgende dag besproken en om ongeveer 20.00 uur hebben wij ons diner. Daarna wordt er meestal nog wat nagetafeld en geborreld.
 

Zaterdag 11 oktober
Om vier uur vertrek ik van huis in de auto naar Schiphol. Op Schiphol betaal ik € 96,- extra voor de 8 kg bagage die ik teveel het tot Heathrow, daarna mag ik 30 kg meenemen van Air India. Ik mis Anna, laat haar omroepen maar zie haar niet. HeathrowRia helpt mij met het bordje van Eco Tourist Services. Anna heeft mij gemist en heeft op eigen houtje ingecheckt.
Wij vliegen in een airbus A 330-200, ingericht voor 250 passagiers en vol Wij vertrekken 15 minuten te laat. In Londen is het 9º C en onbewolkt. Het doorboeken naar Delhi duurt een uur. Daarna komt het bericht door dat onze vlucht vijf uur vertraging heeft. Van Air India krijgt iedereen bonnen voor ontbijt en voor lunch. In de hal van Heathrow is het erg vol. Ik bel naar India om te vertellen dat wij vertraging hebben en niet midden in de nacht in Delhi aan zullen komen, maar tegen zeven uur in de ochtend.
Om 18.30 uur zitten wij in een Boeing 777-300 van Air India, ingericht voor 400 passagiers en driekwart gevuld. Wij vertrekken om 19.30 uur met 5 uur vertraging. De vluchtduur is maar 6 uur en 20 minuten doordat wij de straalstroom mee hebben. Ondanks een slaappil slaap ik niet.
 

Zondag 12 oktober
Om vijf minuten voor acht moeten wij de landing op Indhira Ghandi International Airport in Delhi afbreken want er loopt een hond op de landingsbaan. In één uur tijd is alles afgehandeld: bagage, geld wisselen en Tirath Singh ontmoeten buiten. Daarna vertrekken wij om 09.30 uur in een ruime bus voorzien van airco.
Na 2 ½ uur houden wij een korte pauze. Het is dan buiten 36º C. Tegen half drie in de namiddag zijn wij in de Birder’s Inn. Ik neem mijn intrek in het nieuwe gebouw op kamer 14. Ellen en Chris voegen zich bij ons gezelschap.
Na een warme lunch vertrekken wij om kwart voor vier in riksja’s naar het NP Keoladeo. De ingang ligt op 300 meter van ons hotel. Onze gids is Brezhindra, erg goed, kent van alle vogelnamen de wetenschappelijke naam, kent alle planten in het park van naam, enzovoort. Wij gaan met de riksja’s tot de bookshop en daarna wandelen wij rechtdoor naar Sapan Mori. Onderweg veel en mooie soorten, zoals Indische Zwarte Arend, Goudrugspecht, Indische Dwergaalscholver, twee Dwergooruiltjes en een Indisch Dwergooruiltje, Coromandel Oehoe.
Om kwart over zes zijn wij terug in ons hotel, het is dan heerlijk terrasweer en het is helemaal donker. Op het terras drinken wij een biertje en daarna onder de douche. Om acht uur is het heerlijke diner. Ik ga om 23 uur naar bed.
 

Maandag 13 oktober 
Vannacht goed geslapen. Om half acht op pad met de riksja’s, 24º C. Ellen gaat vandaag niet mee, zij voelt zich niet lekker. Wij stappen uit waar wij gisteren geëindigd zijn en lopen via Sapan Mori naar de Chrishna tempel. In het bos een Bladkoning. Daarna honderden Nimmerzatten op hun nesten met jongen. Ook alle soorten aalscholvers, reigers, ibissen en Lepelaars hebben jongen. Het is overweldigend om te zien. Bij de tempel een Hindoe Nachtzwaluw. NachtzwaluwOp het water Knobbeleend, Indische Fluiteend, Saruskraanvogel op nest en een Visarend in een boom.
De lunch wordt bij de tempel genoten van half een tot kwart voor twee, het is dan 38º C in de schaduw. De wandeling wordt vervolgd langs de oostkant van het park. Hier miegelt het van de vlinders. Ook mooi een Wielewaal, Indische Sporenkoekoek en een Goudrugspecht. Leendert en Hans hebben een andere route genomen, Brezhindra gaat ze zoeken en neemt ze mee, Gerda filmt langs het middenpad. Bij Sapan Mori een grote waterschildpad de Soft Shelled Ganges Turtlle. Om 17.15 terug in de riksja’s naar de Birder’s Inn. Daar aangekomen om tien voor zes.
Ellen blijkt nog steeds ziek en misselijk, diarree en heft koorts Ook Chris voelt zich niet lekker en eet niet mee. Blijkbaar hebben zij iets opgelopen tijdens hun reis voorafgaande aan de onze.
Gisteren en vandaag samen 102 soorten vogels gezien.
 

Dinsdag 14 oktober
Ellen gaat vandaag weer mee, Chris blijft op zijn kamer, hij voelt zich nog niet lekker. Paul heeft flinke kiespijn en neemt paracetamol. Bij het vertrek is het 19º C. Er huppelt een klein Wild Zwijntje voor ons de weg over. Wij stappen uit bij de bookshop en lopen naar de nursery. Hier mooi een Bruinkopbaardvogel. Daarna door naar de wasplaats/waterplaats. WasplaatsHier is veel activiteit, mooi om te fotograferen. Als we weggaan komen ook nog Karbouwen die gelaafd en gewassen worden.
Om kwart over negen weer verder door het bosrijke gedeelte aan de oostkant. Mooi in een boom Indische Slangenarend, Maleise Wespendief en een vrouwtje Shikra. Dan via Sapan Mori naar de tempel. Hier lunch van 12.15 – 13.30 uur, 36º C.
Na de lunch terug naar Sapan Mori, dan naar de westkant van het park en dan rechtsom tot de bookshop. Onderweg Schreeuwarend, Grijze Wouw, Roodkopgier, Zwarthalsooievaar en Blauwstaartbijeneter. Bij de bookshop om vijf uur overvliegend een groep van negen Kroeskoppelikanen. In ons hotel aangekomen gaat Paul achterop de motor bij Beja (Duits sprekende gids) naar een tandarts en krijgt een antibioticakuur. Chris is weer beter en neemt verder deel aan ons programma.
Vandaag15 nieuwe soorten.
 

Woensdag 15 oktober
Om acht uur staan de taxi’s klaar om ons naar Agra te brengen. Ellen en Chris gaan het park in vogels kijken, zij hebben de Taj Mahal al gezien. Tijdens de rit, bij het inhalen van een tractor, rijden wij zo kort langs een tegenligger dat van beide auto’s de buitenspiegels rondvliegen. In Agra is er een onbeschrijflijke chaos in het verkeer.
Wij zijn om tien uur op parkeerplaats West, daarna gaan wij in een electrocar naar de Taj Mahal. Hier moeten eerst allerlei spullen de kluis in: statief, papier met potloden en waterverf. Bij de Taj Mahal is het niet zo druk, het is er 32º C. Hier Aasgier, Huisgierzwaluw, Bruine Rotsspekvreter, Bruinkopbaardvogel, Hop. Er mag gefilmd worden tot net binnen de poort met goed zicht op de Taj Mahal, Taj Mahaldaarna gaat ook de videocamera in een kluis.
Om half een gaan wij naar Unly, het oudste restaurant van Agra. Hier genieten wij van een heerlijke lunch. Om kwart voor twee gaan wij in onze taxi’s op weg naar het Rode Fort. Hier is het drukker dan voorgaande jaren, weinig poespas met statieven enzovoort. Mooi fort met zicht op de Taj Mahal.
Om half vier in de taxi’s door druk Agra op weg naar Fatehpur Sikri. Af en toe betrekt de lucht, het begint te waaien en het ziet er naar uit dat het zal gaan regenen. In Keoladeo krijgen Ellen en Chris een bui op hun hoofd. Om half vijf in twee tjoektjoeks van de parkeerplaats naar het fort van Fatehpur Sikri. Door een goede gids krijgen wij een korte rondleiding. Om vijf uur rijden wij in de schemering terug naar ions hotel waar wij tegen zes uur aankomen. Ik geef Paul extra paracetamol tegen zijn tandpijn.

Vandaag 6 nieuwe soorten.
 

Donderdag 16 oktober
Voor vertrek hebben wij onze vuile was ingeleverd bij de balie van het restaurant. Wij vertrekken vanaf ons hotel in riksja’s om half acht en rijden tot de bookshop. Hier gaan wij om acht uur in drie boten voor twee uren varen, windstil, beetje nevelig, 25º C. In de lucht 12 Zwarte Ibissen. In een boom een Bonte Kuifkoekoek (45-18). Onderweg varen wij onder de nesten door van Nimmerzatten. Varen in KeoladeoNa de boottocht wandelen wij naar de Tempel van Chrishna. Onderweg blijken veel vliegenvangers te zijn binnengekomen (Kleine-, Paradijs- en Grijskopvliegenvanger), daarnaast Witoogbuizerd, twee groepjes van twee Brahmaanse Steenuilen, Havikarend.
De lunch wordt pas laat bezorgd bij de tempel, tegen half twee. Om tien voor twee weer op pad, hoge sluierbewolking, af en toe wat wind, 32º C. Leendert en Hans gaan in een riksja naar Bharatpur om te fotograferen en te filmen.Wij zien onderweg vier Jakhalzen op de weg, een grote groep Grutto’s vliegt over ons heen, Indische Scharrelaar, Bijeneters. Wij wandelen van de tempel in zuidelijke richting en dan rechts om naar Sapan Mori. Wij zijn daar tegen half vijf, daarna wandelen wij door naar de plaats van de Coromandel Oehoe’s. Beide vogels zitten vlak naast elkaar in een boom, goed zichtbaar.
In het hotel zijn Leendert en Hans zeer enthousiast over hun tocht door de stad. Joost heeft een teek opgedaan die ik met een tekentang verwijder. Om half zeven een cocktaildrankje in de tuin, aangeboden door Tirath. Paul gaat weer op de motor naar de tandarts om zich te laten behandelen. Hij keert later opgelucht terug. Onze was is terug uit de dry cleaning.
Vandaag 11 nieuwe soorten.
 

Vrijdag 17 oktober
Om half acht vertrek per riksja naar de achterkant van het Nationaal park Keoladeo. Onderweg komen wij door kleine gehuchtjes en door bouwland. Om kwart voor negen komen wij aan op de dijk (the dam). Wij starten met wandelen, eerst 400 meter in westelijke richting, daarna in oostelijke richting. Aan beide zijden van de dam staat water met daarin veel waadvogels zoals Tureluur, Wulp, Witgatje, Oeverloper, Kemphaan, Bos- en Groenpootruiter.
De Huiszwaluw die we zien is een ondersoort, de Aziatische Huiszwaluw (58-8, minder vork in de staart), verder Draadstaartzwaluw (58-11), Indische Klifzwaluw (58-14). Een Zwartbuikstern (40-6) komt sierlijk langsvliegen. Een Oosterse Vorkstaartplevier (31-13) zit in een modderig gedeelte.
Rijtje riksjas op de DamWij zijn van half een tot twee uur op de lunchplek aan het einde van de dam, 32º C. Daarna in riksja’s in langzaam tempo terug naar ons hotel. Onderweg veel mensen gefotografeerd en dorpse tafereeltjes, daarnaast ook een Langstaartklauwier. Om kwart voor vier zijn wij terug in ons hotel. Sommigen nemen een riksja naar het park, anderen gaan per riksja Bharatpur bekijken en de rest gaat in de tuin van een drankje genieten.
Om half tien vertrekt Anna per taxi naar Delhi, op weg naar huis.
Vandaag 17 nieuwe soorten.
 

Zaterdag 18 oktober
Om acht uur ontbijt en om half tien de koffers buiten de kamers. Om tien uur vertrekken wij in taxi’s naar het station van Bharatpur. Jan is zijn jas vergeten, dus omkeren en weer op weg. Om half elf zijn wij bij het station. Onze koffers staan op twee karren en worden door kuiers het perron opgereden. Om elf zitten wij in de trein, een kwarttier vertraging, een slaapwagon met airco. Deze is goed ruim voor ons. Ik mis mijn papieren, verder niets.Met de trrein mee
Om half twee zijn wij in Sawai Madhopur waar wij worden opgewacht door een bus zonder dak. Hier gaat onze bagage ook in en wij worden naar ons hotel gebracht. Het is een zeer luxe hotel met zwembad en een groot gazon/ligweide in het midden. Om twee uur lunchen wij in het restaurant.
Om drie uur gaan wij in dezelfde bus naar het NP Rhantambhore. Wij zijn om kwart over drie in het park en rijden route 2 (er zijn totaal 5 routes), het is 32º C. Bosruiter, Indische Waaierstaart, Parel Dwergfazant, Jungle Dwergpatrijs. Ik maak opnamen van een reusachtige boom met luchtwortels, de “Bangee Tree”. Om half zes staan wij bij een plasje met in totaal 11 voertuigen want vanochtend heeft hier een tijgerin gedronken. Vanavond niet.
Om zes uur rijden wij het park weer uit. Het is dan behoorlijk donker. Over ons heen vliegt een groep van wel 300 Koereigers, op weg naar hun slaapboom. De temperatuur is flink gezakt naar 20º C.
Na het lijsten zitten wij in de tuin en drinken nog wat. Er is een optreden van muziekanten, een vuurspuwer en een danser.
Vandaag 35 soorten.
 

Zondag 19 oktober
Als wij om kwart over zes vertrekken is het schemerig en 13º C. Frisjes in de open laadbak, de fleecetrui doet goede diensten. In de lucht een Visarend. Als wij route 3 rijden komt tegen kwart voor zeven de zon op. Langs het meer een groepje van 6 Grote Grielen, heel mooi, tevens een Sambar met kalfjes. Wij horen in de verte de alarmroep van een Sambar en van een Axishert, wij gaan eropaf. Om tien over negen stoppen wij onze pogingen een Tijger te vinden. Een ranger komt langs en zegt dat er langs route 2 twee tijgers liggen in hoog gras. Bij een plasje in een boom een grote groep Vliegende Honden. Om tien uur passeren wij de binnencontrolepost van het park, het is 30° C. Een grote groep Hoelmanapen gaat goed op de foto.
Om kwart voor tien zitten wij aan ons ontbijt in het hotel. Daarna gaan een paar mensen aan de slag in de tuin om Purperhoningzuiger en Brilvogel Indische Brilvogelop de plaat te zetten. Buiten het hotelterrein is het erg stoffig en oninteressant.
Om drie uur weer naar het park met 33º C. Hans blijft bij de binnenpoort achter om te filmen. Wij rijden route 3 met onderweg Chincara (gazelle). In halfdonker Nijlgau mannetje en heel mooi een groep Axisherten en Pauwen aan de rand van het meer. Om zes uur staat Hans bij de binnenpoort ons op te wachten. In de lucht een achttal jagende Oosterse Boomvalken (23-9, Falco severuso). In het park heeft deze namiddag niemand een Tijger gezien.
Vandaag 32 nieuwe soorten.
 

Maandag 20 oktober
Wij zijn tien voor half zeven bij de ingang van het park. Daar moeten wij 15 minuten wachten op onze lokale gids, die op een motor arriveert. Vandaag rijden wij route 5. Om zeven uur ziet onze gids pootafdrukken van zowel mannetje als vrouwtje Tijger. De sporen lopen de andere kant uit, dus rijden wij teruguit. Na 200 meter zien wij onze eerste Tijger (vrouwtje), moeilijk tussen de bladeren en maar eventjes. Daarna vervolgen wij onze route 5 met een Indische Waaierstaart (75-4). Wij houden halt bij een enorme boom, een “Bangy Tree”(Ficus bengalensis) die volgens onze gids 3500 jaar oud is. Over ons heen vliegend en daarna in een boom zittend een Maleise Wespendief.
Even na negen uur houden wij een korte stop bij een meertje waarvandaan ik een zandje meeneem. Hier kunnen wij even onze benen strekken., daarna gaan wij weer terug naar de ingang. Onderweg een Blacktailed Mongoose (Zwartstaart Mangoeste). Om tien voor half elf terug in ons hotel.
Na het ontbijt regel ik een jeep om de stad te bezichtigen, kosten 600 NIR (€ 10,-) voor ongeveer 1 ½ uur. Om half een vertrekken wij met 4 personen en parkeren de jeep bij een tankstation, Daarna wandelen/fotograferen wij 1 ¼ uur door de binnenstad. Onze chauffeur houdt bedelaars en opdringerige mensen van ons af. Ik maak mooie foto’s van de markt, ambachtslieden en mensen. Wij zijn 13.15 uur terug in het hotel. De chauffeur krijgt 200 NIR fooi. Markt in Sawadi Madhophur
Om drie uur op weg naar het park, 32º C. Vanmiddag rijden wij route 1, veel bos, erg hobbelig, weinig te zien. In een boom een Shikra met een hagedis in zijn poot. Bij de eerste poort twee slangen in het water, tegen de muur een zoetwaterkrab. Bij het begin van de route een reusachtige poort gevormd door een Bangy Tree. Onderweg staat een jeep stil, geen benzine. Om tien voor zes zijn wij terug bij de binnenpoort, weinig gezien vanmiddag.
Vandaag 6 nieuwe soorten.
 

Dinsdag 21 oktober
Vandaag rijden wij route 3 en zijn het eerste voertuig dat het park binnenrijdt. In het begin een Indische Slangenarend, Bruin Waterhoen, Indische Waaierstaart. Daarna Oorgier, Grote Griel en op het einde een Zwartkapijsvogel (50-11). Geen Tijgers, wel de spanning als wij de alarmroep horen van zowel de Hoelmanaap als het Axishert. Daarna ook Bayawevers en Grijze en Jungle Prinia.
Half elf terug in hotel. De rits van mijn fotorugzak staat open. Op de kamer repareer ik dat euvel met behulp van mijn combinatietang.
Als wij die middag weer naar het park rijden neemt Hans geen video mee, het is 33º C. Wij rijden weer de route 2. Ik maak foto’s van een kaal uitziende boom “The naked lady of the Bush”. Daarna dichtbij maar achter bomen verscholen een Lipbeer. Om vijf uur zien wij een Tijger op 75 meter in het bos. Wij blijven gedurende 15 minuten achteruitrijden en het tijgervrouwtje loopt parallel aan de weg. Grote opwinding! Als ze haar klauwen verzorgt kan ik haar achter takjes en blaadjes schuil gaand fotograferen. Bengaalse TijgerEven later voor de tweede keer een Lipbeer. De eerste keer zagen wij deze beer kort van voren, nu lang maar van achteren. Het is al flink donker.
Na het lijsten en het doornemen van het programma van de volgende dag wordt ik vriendelijk namens de groep toegesproken door Leendert, gepaard gaande met een rijke attentie.
Vandaag 11 nieuwe soorten.
 

Woensdag 22 oktober
Ik sta om vijf uur op en pak mijn koffer in. Om tien over zes vertrekken wij voor onze laatste “game drive”, 15º C. In het park een lange stoet mensen in bedevaart op weg naar een tempel in het fort in het park. In het begin van de route verse tijgersporen in het zand en een tijgerbraaksel met daarin veel haren. Tijdens de rit is er weinig te zien, wel mooi een Haas. Aan het einde van de rit bij de binnenpoort maak ik foto’s van Hoelmanapen en bedevaartgangers.Bedevaartganger
Om twaalf uur gaan wij in de truck op weg naar het station. De trein heeft een half uur vertraging, het is 32º C. Het aan boord van de trein gaan is nogal hectisch. Uiteindelijk zit de hele groep in twee groepjes verdeeld over twee coupé’s. Wij zijn om zeven uur in de avond op het station in Delhi. Hier is het echte chaos, maar Tirath regel alles perfect: kruiers, taxi’s, bagage. Binnen tien minuten zit alles en iedereen in de taxi’s. Ellen en Chris die de prijs heeft gewonnen (Vogelkalender 2009 en Vlerkenstreken) gaan in een aparte taxi rechtstreeks naar het vliegveld. In Delhi miegelt het van de kleine vliegjes. Het verkeer is een complete chaos. Als wij bij het hotel in het hartje van de stad aankomen regelt Tirath het verkeer dat compleet vast staat in de straat van ons hotel. Van station naar hotel duurde 75 minuten. Er is geen bier te koop in ons hotel, dit wordt gehaald in een winkeltje in de buurt door een bediende aan de deur. Het is lauw van temperatuur en verschilt in prijs van 100 tot 200 NIR naar gelang wie het gaat halen. Het hotel zelf valt enorm mee.
Vandaag 5 nieuwe soorten.
 

Donderdag 23 oktober
Wij worden om 02.15 uur gewekt via de telefoon, het ontbijt staat klaar beneden en om 02.45 uur zitten wij in de al gereedstaande taxi’s. De straten zijn nu verlaten, zelfs de kraampjes zijn verdwenen, de vuilnis niet. De nachtelijke rit naar het vliegveld duurt een half uur en vijf minuten later is eenieder in de spiksplinternieuwe vertrekhal.
Tirath en ik gaan in een taxi op weg naar Bharatpur hetgeen vlot verloopt in 3 ½ uur. Ik betrek dezelfde kamer 14 en ontbijt buiten in de tuin om half acht. Harish staat buiten klaar. Ik geef een flinke stapel wasgoed af en ga om 8 uur op pad . Eindelijk voor mijzelf op pad, heerlijk vooruitzicht.
In het park gaat mooi op de foto een subadulte (Europese) Boomvalk (23-8, Falco subbuteo) die zijn vleugels strekt, ik maak portretjes van een Koereiger. Het blijft lang nevelig, daar heb ik last van. Na de vele nesten langs de weg en de lunch bij de tempel gaat een jonge Bonte Kuifkoekoek op de foto. Deze wordt gevoerd door zijn pleegouders, de Jungle Babbelaars. Dan naar de zuidoosthoek van het park. Hier weinig te beleven. De zonsondergangfoto wil maar niet lukken. Tegen zes uur ben ik weer in mijn hotel, moe en om acht uur naar bed.
 

Vrijdag 24 oktober
Ik sta om half zeven op. In de badkamer liggen duizenden dode vliegjes. Dezelfde soort als in Delhi?
Het blijft ook deze ochtend lang mistig. De Shikra, langs de grote middenweg zittend, werkt niet mee. Wel een Bruinrugklauwier langs het middenpad die zich in alle standen vanaf drie meter laat fotograferen evenals een Agame (Gardenlizzard).
Na de pauze van 2 uur bij de tempel, dezelfde route als gistermiddag, naar het zuidoosten. Nu zitten er twee Saruskraanvogels op 50 meter van het pad. Ze gaan afzonderlijk op de plaat omdat ze te ver uit elkaar lopen. Daarna langs het middenpad moeilijke opnamen van een adulte Jacobijnenkoekoek Jacobijnenkoekoektussen veel takken.
Bij de zonsondergang een Middelste Zilverreiger met spiegelbeeld in het water van reiger en ondergaande zon. Om zes uur terug in hotel.

Zaterdag 25 oktober
Ik ga vandaag met Harish naar de rivier, vakbij het oude paleis van de Maharadja. Hij komt pas om acht uur want vooraf gaat hij verkennen op de motor waar er vogels zitten. Wij passeren een politieopleidingskamp waar ook vrouwen opgeleid worden.
In een hoge palmboom zitten twee adulte Aasgieren die mooi op de plaat gaan. Aasgieren in palmboomAls ik op een plekje langs de rivier ga zitten vliegen alle vogels weg. Toch erg schuw. Harish gaat terug naar huis om de camouflagenetten op te halen, die hij al 9 jaar voor mij bewaard. Als ik tien minuten stil blijf zitten komen de vogels aarzelend terug: Steltkluut, Indische Kievit, Bosruiter, Oeverloper, Witborstwaterhoen, Bruin Waterhoen. Vlak voor mij zit een kleine rat voedsel te zoeken. Té dichtbij voor een foto. Harish komt na drie kwartier terug op zijn motor met de netten. Wij hangen de neten op, ik ga er achter zitten en Harish gaat met mijn verrekijker zoeken naar en geschiktere, andere plaats.
Om half elf verplaats ik op de motor naar een andere plek langs de rivier.Hier worden midden in een doornenstruik de netten opgehangen en installeer ik mij op de grond. Harish gaat langs de andere kant de vogels weer in mijn richting jagen. Met succes! Af en toe wordt ik gestoord door een herder met koeien of een met schapen. Zij kijken met grote verbazing naar mij, zittend midden in een struik, langs de rivier. Hier gaan ongeveer dezelfde soorten op de foto met daarbij Tureluur en Kleine Strandloper.
Na twee uur zittend op de grond krijg ik zo veel last van mijn rug dat ik stop. Tegen drie uur gaan wij op de motor terug naar het hotel. Daar drink ik samen met Harish wat in de tuin. Ik voel me vandaag al de hele dag moe. Na een heerlijk maal en wat gepraat met een Fransman en een Amerikaans echtpaar (logeren in ander hotel maar komen hier eten) ga ik om half tien naar bed.

Zondag 26 oktober
Van het fotograferen van de zonsopgang komt topt nu toe niets. Het blijft tot ongeveer tien uur te mistig. Ik neem om acht uur een boot voor twee uur. Totaal 150 NIR = € 2 ½ . In het begin meteen een Indische Slangenarend, Witte Ibis en Slangenhalsvogel. De mist trekt vanochtend snel op, de sfeer wordt daardoor snel minder. Onderweg opnamen van waterlelies en andere waterplanten/bloemen. Om tien uur weer terug.
Daarna met de riksja verder: vrouwtje Indisch Paapje, Horsfields Nachtzwaluw hoog in een boom, Brahmaanse Steenuil, Purperreiger. Ik scheur mijn broek als ik té kort achterlangs de riksja loop. Daarna fotografeer ik een Grijze Tok. Pauze van half een tot half twee. Harish heeft een Varaan gevonden die een kikker te pakken heeft, dat gaat op de plaat. Varaan met kikker
Op het middenpad stinkt het net als bij een rots met zeevogels. Ik maak vliegbeelden van reigerachtigen en een Visarend. Op het einde, in mooi zacht licht, de Bruinrugklauwier. Even later een poetsende subadulte (Europese) Boomvalk (23-8, Falco subbuteo) in een kale boom.
Ik ben om kwart voor zes terug, na een zeer voldane dag. De vermoeidheid is verdwenen. Harish neemt mijn broek mee naar de markt om te laten repareren.

Maandag 27 oktober
Vanmorgen zit het allemaal wat tegen. Ik heb geen water op mijn kamer en het licht is uitgevallen. Darna wordt het beter. Mijn broek blijkt mooi gerepareerd voor 10 roepies = € 0,15. Wij gaan vandaag met een taxi naar Baretta Bund, kosten voor de hele dag taxi € 30,-. Midden in een dorpje maak ik opnamen van een Shikra, daarna Kleine Goudrugspecht, Groenpootruiter, Bayawever en Indisch Paapje (vrouwtje).
Om half tien staan wij stil bij een spoorwegovergang. Iedereen kruipt onder de slagbomen door (fietsers, voetgangers, motorrijders). Wij moeten tien minuten wachten tot de trein komt en daarna nog drie minuten voordat de bomen open gaan. De spoorwegwachter heeft eerst nog heel wat formaliteiten te vervullen. Onderweg gaan Vliegende Honden op de plaat in een tuin waar er honderden in de bomen hangen. Op de picknickplaats van Baretta Bund fotografeer ik Shikra (adult en juveniel), Grijskopvliegenvanger, Grote Gele Kwikstaart en Indische Witte Kwikstaart. Het stuwmeer blijft in nevelen gehuld, ik zie maar een heel klein deel er van.
Wij houden pauze van kwart over twaalf tot half twee in de auto, bang voor opdringerige apen, daarna op weg naar Byara. Daar maak ik opnamen van de Ashy-crowned Sparrow Lark (57-5, Grijskruinvinkleeuwerik) en Bengaalse Gieren Bengaalse gierop de rotsen en vliegend. Er zitten meer dan zeven paartjes Bengaalse Gieren, ook enkele juveniele vogels.
Wij gaan om kwart over drie op weg terug en zijn half vijf in het hotel.

Dinsdag 28 oktober
Ik sta om half zeven op het dak van mijn hotel om de zonsopgang te bekijken. Er is minder mist, de zonsopgang ziet er mooier uit. Ik kan vanaf het dak in het park kijken.
Om half acht gaan wij eerst in een ander park, tegenover NP Keoladeo kijken naar een Bruine Valkuil. Deze zit hoog en is erg moeilijk te fotograferen. Bejindra is hier ook om mij deze vogel te laten zien.
Vandaag is het Djivali, de dag van het licht, vergelijkbaar met onze Kerstmis. Er wordt de hele dag vuurwerk afgestoken. Alle gebouwen zijn met lampen versierd. In het NP Keoladeo zijn veel toeristen op pad, vier grote touringcars vol. Ik fotografeer Purperhoningzuiger, Grijze Wouw, Langstaartklauwier die een braakbal ,uitspuugt en toch weer opnamen van een /Shikra. Bij Sapan Mori zit een Kopersmidbaardvogel Kopersmidbaardvogeldie een nest maakt, dat gaat mooi op de foto.
Pauze van half een tot half twee. Daarna terug langs het middenpad, 32º C: juveniele Kwak, Langstaartklauwier, Witoogbuizerd en een groepje van zes Jakhalzen.
Ik ben om vier uur terug in het hotel en geef Harish geld om op de markt vuurwerk te kopen voor zijn kinderen. Hij kan nu de rest van de dag met zijn familie Djivali vieren. Ik ga in de tuin mijn camera’s controleren, opnamen controleren en onscherpe weggooien daarna alles weer opladen, ook mijn telefoon
Ik wordt vanavond helemaal ondergedompeld in het feest van Djivali. Ik eet en drink met de gehele familie Tirath mee met dit “Kerstmaal”, neven en nichten, ooms en tantes. En ik word na afloop door iedereen omhelst en door sommigen gekust.

Woensdag 29 oktober
Als ik om zeven uur buiten kom wordt ik begroet door de man die de bladeren in de tuin aanveegt met de groet “Happy Djivali”, daarna buigt hij voor mij, raakt mijn beide onderbenen aan, zegt iets over “dad” en wenst me nogmaals “Happy Djivali” toe. Ontroerend.
Vandaag gaan Harish en ik buiten het park om naar de dijk (dam). Eerst naar een soort vuilnisbelt, naast het park, waar karkassen van dieren liggen en veel kraaiachtigen en honden vertoeven. Overal langs de kant van de weg zitten mannen te poepen. Ik maak opnamen van een Chinese Sporenkoekoek die op een muurtje een zonnebad neemt. Het blijft vanmorgen weer erg lang mistig. Overal op het land warden vuurtjes gestookt, takken verbrand, hetgeen extra slecht zicht oplevert. Vanwege Djivali zijn alle huisdieren geverfd en versierd. Koeien en geiten gaan op de plaat. Op een veldje zitten drie Malabaren Kieviten, in een struik een Indische Karekiet en enkele Prinia’s.
Een band van de riksja loopt langzaam leeg, ik loop verder met mijn fotoapparatuur en Harish gaat terug de band repareren. Een Indisch Paapje zit mooi langs de kant van de weg. Aan het einde van de weg gaan wij rechts af de dam op. Onder aan de dijk (dam) een tweetal Grielen en een Goudsnip met jongen. In een dichtbebladerde boom zitten 6 Brahmaanse Steenuilen Brahmaanse Steenuilenvlak bij elkaar. Ik krijg er vier tegelijk op de plaat. Daarna besteed ik ruim een uur aan drie Kleine Groene Bijeneters die niet goed willen gaan zitten. Wij lunchen boven op de dijk. Daarna ga ik anderhalf uur aan de zijkant van de dijk zitten bij de Grielen en de Goudsnippen. Het vrouwtje Goudsnip heeft twee jongen bij zich en jaagt voortdurend twee mannetjes weg. Aan de andere kant hebben meisjes vruchten van waterlelies geplukt. Als ik vraag wat zij er mee doen, krijg ik er een en ik eet er van. Er zit heel weinig smaak aan.
Voor de huisjes is overal een soort versiering gemaakt van de koeienflatten waarin vuurwerk is gestoken. Dit wordt vanavond afgestoken ter ere van de dag na Djivali. Om vijf uur zijn wij terug bij het hotel.

Donderdag 30 oktober
Ik ga vanmorgen om zes uur zonder ontbijt op pad met Harish om de zonsopgang Zonsopgang in Keoladeote fotograferen in het park, het is 15º C. Er is vanochtend geen mist, dus de zonsopgang is redelijk, in elk geval beter dan de ochtenden hiervoor. Met de telelens en de vogels op de voorgrond worden het toch interessante opnamen. Even later in de struiken een Bonte Kuifkoekoek. Dan maar liefst vier Kopersmidbaardvogels, in mooi licht in een bebladerde struik. Dan een Wild Zwijn met kleine biggen.
Om negen uur zijn er geen boten beschikbaar, dus moet ik een kwartiertje wachten alvorens te kunnen gaan varen. In de kantine drink ik koude cola voor 15 NIR, ongeveer 25 eurocent.
Direct bij het begin van het varen een Indische Slangenarend te zien van voren, maar met struiken er voor. Ik maak portretjes van een Indische Aalscholver. Een tweede Indische Slangenarend zit achter te veel takken.
Na de boottocht moet ik even wachten want mijn lunch is onderweg, Harish is gebeld dat ze er aankomen. Iedereen heeft hier een mobieltje.
Ik maak opnamen van een Kleine Vliegenvanger, een Mangrove Reiger. Bij de pauze bij de tempel om twee uur is het 32º C in de schaduw. Het is vandaag windstil, erg helder, het voelt erg warm aan en de vogels laten zich amper zien. Wij gaan voorbij de tempel links af en daarna rechts aanhouden. Een Witoogbuizerd gaat ondanks de vele takken op de plaat. Op de terugweg zit de Coromandel Oehoe bijna vrij, er is geen nevel dus gaat deze mooi op de plaat. Net voor het verlaten van het park, in de schemer, een Witoogbuizerd en een Grijze Wouw.

Vrijdag 31 oktober
Vanmorgen is er door de mist niets te zien van een zonsopgang. Wij gaan om zeven uur op pad. Ik heb gisteren dus geluk gehad.
Een Aasgier wordt aangevallen en weggejaagd door een Dikbekkraai. Daarna opnamen van een Witwang Buulbuul. Vanmorgen zijn ontelbare kleine vliegjes hinderlijk actief. Wij gaan voor de tempel rechts af, een Cobra van ruim een meter lengte kruist ons pad. In een boom poets zich een Boomvalk. Daarna terug naar de nursery met hier een Maleise Wespendief Maleise Wespendiefen een Bruine Valkuil. Om kwart over elf laten wij de riksja achter bij de nursery en gaan te voet verder naar het huis van Harish. Daar ben ik het middelpunt van de belangstelling van de hele familie. Ze gaan allemaal op de foto. Om kwart voor een terug naar de riksja en terug naar het hotel. Hier neem ik afscheid van Harish en geef hem zijn beloning voor de afgelopen weken. Hij oogt erg tevreden en glimt.
Om half twee in de tuin met een koud biertje, daarna lunch en spullen pakken. Ik vertrek om vijf uur met een taxi naar Delhi, Harish zwaait mij uit samen met het gehele personeel van het hotel. Op de grens van Huriyana en Utra Pradesh staan kilometers lange rijen vrachtauto’s te wachten tot hun papieren in orde zijn voor de grenspassage.
Mijn vlucht is omgezet van Air India naar Air France en ik moet 20.400 NIR betalen (€ 324,-) omdat ik nu 10 kg bagage te veel bij mij heb.

Zaterdag 1 november
Ik vlieg om 01.40 uur met één uur vertraging met een Boeing 747-400 van Air France, geheel vol. Ik slaap goed gedurende 4 uur dank zij mijn twee slaappillen en dut daarna ook nog eens drie uur. Ik wordt echt wakker boven Hongarije. De reis duurt acht uur omdat wij flinke rugwind hebben, vlieghoogte ruim 11 km, 825 km/uur, -62º C buiten.
In Parijs landen wij op precies de geplande tijd, buiten is het 6٥ C en het waait en het regent. De controle van de paspoorten duurt erg lang, er zijn zoals gewoonlijk weinig loketten open. Ook in de allernieuwste hal van Paris Charles de Gaulle is het onmogelijk om te verstaan wat er wordt omgeroepen. Daarna naar Schiphol in een Boeing 737-700 van de KLM, dit toestel is niet half gevuld. Het vertrek is stipt op tijd, de landing op Schiphol is twintig minuten te vroeg. Het is er droog en 7º C. Op het geplande tijdstip van de landing heb ik mijn bagage al en ga ik op weg naar huis.

Vanuit huis dien ik per e-mail een klacht in bij Air India vanwege het moeten bijbetalen voor de bagage. Na anderhalve week wordt mijn klacht gegrond verklaard en is het bedrag op mijn girorekening gestort.
 

 

Terug naar boven


 
  Hosting by Better-It-Solutions  made by: Ton van Hamersveld