vandaag zaterdag 22 juni 2024 NL
 Reisverslagen / India 2010

vogelreis 23-30 oktober, tijgerreis 31 oktober-7 november, eigen reis 8 t/m 14 november


Algemeen

 • Stroom:
  In India is 220 volt, de (spaarzame) stopcontacten zijn afwijkend. Een dunne Nederlands stekker gaat er gewoon in.
 • In Birder’s Inn kun je goed de was laten doen, deze is dan zelfde dag weer schoon terug.
 • In Bharatpur zijn nauwelijks muggen op de kamers, wel in de schemering buiten in de tuin. Op de kamers zijn apparaatjes om de insecten te doden.
 • Op de meeste kamers in Birder’s Inn en op alle kamers in Bandhavgarh is Airco. Ik gebruik de airco zelden. ’s Morgens is het 22º C op mijn kamer.
 • Om ’s avonds frisse voeten te hebben zijn sandalen aan te bevelen.
 • Elke ochtend en ook gedurende de nacht valt af en toe het licht uit, meestal slechts voor 5 minuten, dan start een aggregaat van het hotel op en is er weer stroom, niet voor de airco.
 • In Bharatpur (eerste week met groep) hebben wij om 7 uur ontbijt en vertrekken wij in de riksja’s tegen half acht. De lunch hebben wij in het park, deze wordt gebracht door personeel van ons hotel. Meestal zijn wij tegen donker, tegen zes uur weer terug. Doordat er vier dagen voor onze aankomst een ♂ Tijger is gesignaleerd (T7 uit Rantambore) is 90% van het NP Keoladeo Ghanna afgesloten voor het publiek. Er zijn slechts twee paden geopend om op te wandelen. Dat geeft een behoorlijke beperking! Dat blijft de gehele periode zo.
  Omdat de moesson dit jaar een maand later begon dan normaal, zijn sommige soorten niet tot broeden gekomen of later dan normaal. Daarom zitten er bijna nog geen jonge vogels op de nesten.
 • In Bandhavgarh(tweede week met groep, bandhav = broer, garh = poort) hebben wij om 05.15 uur koffie/thee met koekjes. Vertrek per jeep naar het park om 05.30 uur, erg fris. Vanuit het hotel worden ons dekens aangereikt vanwege de kou in de open jeep. Terug in hotel tegen tien uur. Lunch in hotel om 13.30 uur en vertrek weer naar park om 14.15 uur. Terugtocht rond 18.00 uur. Tegen half vijf gaan de mouwen weer naar beneden en om vijf uur gaan de windjacks weer aan. Het koelt dan flink af.
  Bij het begin van het park krijgt men twee voorgeschreven routes op die men moet rijden.
  Deze routes zijn ieder 18-20 km lang. Zo rijdt niet iedere jeep dezelfde route.
 • Elke avond wordt om 19.30 uur de lijst van waargenomen vogelsoorten van die dag genoteerd, om 19.50 uur wordt het programma van de volgende dag besproken en om ongeveer 20.00 uur hebben wij ons diner. Aan het lijsten doet niet iedereen mee, enkelen zijn niet geïnteresseerd in vogels of vogellijsten. Daarna wordt er meestal nog wat nagetafeld en geborreld.
 • Weer: In Bharatpur was het de eerste week licht nevelig. ’s Ochtends was de temperatuur rond de 13º C (fris in de riksja) en de middagtemperatuur liep op tot 32º C. Het was bijna onbewolkt en windstil. In de derde week was het er dik mistig tot de middag meestal, soms nog langer. Het fotograferen werd hierdoor nogal bemoeilijkt. Als de mist was opgetrokken was de licht betrokken en viel er zo nu en dan een druppel. Op de laatste dag regende het hard.
  In Bandhavgarh was het minder nevelig, minder bewolking en de temperaturen waren ongeveer gelijk aan Bharatpur. Het was behoorlijk fris in de open jeeps in de vroege ochtend.
 • Geld: De munteenheid van India is de Indiase Roepie. Er gaan 59 Indiase Roepies in een euro. De gezamenlijke fooien (bus, taxi, lokale gids, jeep, e.d.) worden door mij geregeld. Daarnaast geeft men ook persoonlijke fooien aan de riksjarijder, hotelpersoneel. In totaal is men ongeveer 2000 IRS hieraan kwijt.


Zaterdag 23 oktober
06.50 uur: Ik vertrek van huis samen met Gerard en Iris die ons naar Schiphol brengt. Het is geheel bewolkt, 5º C en een Noordwesten wind 3-4 Beaufort. Om even over half acht zijn wij bij de koffiecorner bij balie 18 in vertrekhal 3, het is er erg druk vanwege het begin van de herfstvakanties.
08.45 uur: Bijna al mijn medereizigers zijn er of heb ik telefonisch contact gehad. Wij gaan inchecken. Dat gaat vlot, mede doordat ik een gedeelte van mijn bagage kan overgeven aan medereizigers Michiel en Gerard en de toegestane gewichten bij de KLM verhoogd zijn: koffer 23 kg en handbagage 12 kg.
09.20 uur: Alle controles gepasseerd, op naar de koffie.
11.30 uur: Wij zitten in een MD 11 van de KLM, ingericht voor 280 passagiers en helemaal vol. Wij vertrekken 20 minuten te laat voor een vlucht van 7 uur en 45 minuten. Buiten regent het. Het is een zeer kalme vlucht met 950 km/uur op een hoogte van 10 km. Wij hebben een straalstroom mee van 200 km/uur.
22.30 uur: Landing op Indirah Ghandi International Airport Delhi, 10 minuten na de geplande tijd en moeten lang taxiën. Het vliegveld is helemaal nieuw, vanwege de net afgelopen Gemenebest Spelen. Daarna lang wachten bij de paspoortcontrole en de bagage die laat komt. Buiten vangt Tirath ons op. De geldautomaat op het vliegveld is leeg.


Zondag 24 oktober
00.15 uur: Iedereen zit in een bus (ingericht voor 19 passagiers) of auto (voor 5 passagiers), ruim voldoende voor ons gezelschap van 16 personen totaal, de bagage zit op beide daken. In Delhi is het 25º C en er is vrij veel smog.
01.15 uur: wij zijn in ons hotel, betrekken onze kamers en gaan daarna wat drinken in het restaurant. Niemand heeft Indiase Roepies (IRS), dus ik betaal alles. De hotelkamers zij ruim, voorzien van douche of bad en toilet en hebben airco.
01.45 uur: ieder naar zijn/haar kamer.
06.15 uur: Opgestaan en airco aangezet, het is 25º C op mijn kamer. Daarna ontbijt in restaurant beneden. Enkele mensen wisselen euro’s om in IRS, daarna gaan wij buiten voor het hotel naar vogels kijken, Zwarte Wouw, Huismus, Pagodespreeuw, Grijze Wigstaarttok.
08.00 uur: Vertrek in bus en auto. In het busje is het 26º C. Tegen half elf houden wij en stop bij een restaurant voor toilet en drankje. Daarna een stop bij plasjes met een grote groep Gapers. Om 11.50 uur zijn wij bij de afslag naar Bharatpur en is het nog 34 km naar ons hotel Birder’s Inn, waar wij om 13.15 uur aankomen. 13.10 uur Warme lunch en een uur later vertrek in riksja’s. René gaat niet mee, hij voelt zich te moe. Onze gids heet Ramvirh Singh. Arie moet een apart toegangskaartje van 400 IRS kopen want hij heeft een video.
In het park direct een Groene bijeneter, Indische Scharrelaar en een Grijze Wouw. In het park staat weinig water. Toch broeden er grote groepen reigerachtigen. Door de late moesson zijn de Gapers niet tot broeden gekomen. Wij mogen alleen het centrale pad bewandelen in verband met de aanwezigheid, sinds drie dagen, van een Tijger ♂ uit Rantambore.
17.30 uur: Weer in de riksja’s op de terugweg. Nu mooi een Coromandeloehoe. Tegen zes uur zijn wij terug in ons hotel en wij gaan in de tuin zitten en drinken met bijna de gehele groep wat.
19.30 Lijsten met in totaal 58 soorten vandaag. Daarna om kwart over acht diner en tegen tien uur iedereen naar zijn kamer.


Maandag 25 oktober
Ik sta om zes uur op en bel om half zeven naar huis. Fout! Het is daar dan 3 uur in de nacht!
07.00 uur ontbijt en om half acht in de riksja’s naar het park. Vooraan in het park zitten al vrij veel vogels, het is 21º C. Kleine Goudrugspecht, ♂ en ♀ Koel (spreek uit Koël). Onderweg een zestal Grijsrugjakhalzen.
In het park staat te weinig water om er in te kunnen varen. Wij lopen vanaf de bookshop naar de nursery, daar staat water. Hier Langstaart- en Junglenachtzwaluw, Kopersmid- en Bruinkop Baardvogel. De lunch is van 12 tot 13 uur bij de bookshop, het is dan 32º C.
Bij de bootsteiger een tweetal Smyrnaijsvogels, 6 Koereigers, 2 Kleine Zilverreigers en een Indische Ralreiger. Vanaf de weg is het nest van de /Coromandeloehoe goed te zien. Het aantal Aalscholvers (3 soorten) en reigerachtigen dat hier broedt is indrukwekkend. Het ruikt op de weg alsof je bij een rots met zeevogels staat.
Bij de Tempel van Chrishna kijken wij vanaf een uitkijktoren over een grote watervlakte: Indische Fluiteend, Vlekbekeend, Knobbeleend, Steltkluut. Een Schreeuwarend vliegt voorbij en gaat boven op een boom zitten.
Wij gaan om 17.15 uur terug in de riksja’s naar ons hotel. Onderweg zit de Coromandeloehoe op haar nest. Boven op een boom, op het nest, zit een Zwarthalsooievaar. Tegen de ondergaande zon zit prachtig een tweetal Bisschopsooievaars.
Bij het lijsten vandaag samen 42 nieuwe soorten vogels gezien, totaal 100.


Dinsdag 26 oktober
06.15 uur: Ook nu weer valt het licht uit. Na 3 minuten is het aggregaat gestart en hebben wij weer stroom.
07.30 uur: In de riksja’s op weg voor een tocht rondom het NP Keoladeo Ghana, aan de buitenkant. Het is een klein beetje nevelig. In de piepkleine dorpjes stoppen wij regelmatig om de mensen en het dorpsleven te fotograferen. Een van de riksja rijders valt flauw en kan niet verder. Er moet een andere riksja komen, dat wordt geregeld en wij wandelen alvast verder in afwach­ting van een andere riksjarijder. In dezelfde boom als twee jaar geleden zit ook nu weer een Brahmaanse Steenuil. Even verder zit een Griel. Deze vliegt naar de andere kant van de dijk en kan dor iedereen goed worden bekeken. René voelt zich niet lekker en zoekt de schaduw op. Aan het einde van de dam (= dijk) wordt er van 12 tot 14 uur geluncht. Het is windstil en 31º C. René gaat met de “lunchauto” terug naar het hotel.
Na 300 meter een tweetal Brahmaanse Steenuilen vlak langs de weg. Een Indiase Rode Mangoeste kruist ons pad met in zijn bek een zwarte schorpioen. Er steekt een zwakke noorden wind op, dat is lekker. Een riksja rijdt lek, die moet worden gerepareerd. Wij lopen een flink eind het veld in om een drietal Saruskraanvogels van dichterbij te bekijken. Als ze gaan roepen nemen zij een prachtige houding aan.
Als laatste wordt er om 16.15 uur gestopt om een tweetal Malabarenkieviten te bekijken door de telescoop van Gerard. Op het laatst rijden wij door het Red Light District van Bharatpur, dat had ik nog nooit eerder gezien. Erg jonge en westers uitziende vrouwen.
17.40 uur: Terug in ons hotel en in de tuin wat drinken. René voelt zich wat beter, hij is vooral moe en heet last van zijn maag.
Vandaag 23 nieuwe soorten, dat brengt het totaal tot nu toe op 123 soorten.

In de eetzaal is het erg druk, wij moeten wachten totdat er plaats vrij komt.


Woensdag 27 oktober
04.00 uur: In de stoel voor mijn raam slaapt een hond en die begint nu flink te janken en te huilen. Als ik hem wegjaag, gaat hij verderop in de tuin zitten huilen.
07.00 uur: Bij het ontbijt lever ik was in. René voelt zich helemaal beter en gaat weer mee. 07.30 uur: Iedereen is er, de lunchpakketten nog niet. Deze zijn er binnen 10 minuten evenals het water voor vandaag. Het is wat mistiger dan gisterochtend. Wij gaan in het busje en in een taxi op weg. Onderweg ziet Ramvirh Singh in een boom een groepje Roze Spreeuwen. Daar stoppen wij bij terwijl een Regenkwartel voorbijloopt.
09.30 uur: Wij stoppen bij een groepje bomen met daarin Vliegende Honden die wij vanaf het dak van een gebouw goed kunnen bekijken. Hier ook Bruinkop Baardvogel en Grijskop Vliegenvanger. Het is dan 27º C. Tegen tien uur zijn wij bij de dam Bund Baretta. Hier is een grote groep vrouwen met enkele mannen aan het werk om een sloot te ommuren. Een schilderrijk tafereel dat uitvoerig wordt gefotografeerd. In het bosje een Shikra, Grijskop Vliegenvanger, Grijze Wouw, Blauwstaart Bijeneter en een onvolwassen Keizerarend.
Daarna gaan wij richting fort met onderweg in een zandige wand een flinke kolonie Oeverzwaluwen met ongeveer 100 nestangen. Wij komen niet tot het fort want de weg is voor onze voertuigen te slecht. Wij lunchen van 12 tot 13.30 uur met uitkijk over Bund Baretta. Vanaf hier zijn heel mooi vogels aan de waterkant te zien. Daarna gaan wij op weg naar het rotsige Bayana voor de gieren. Op de eerste stopplaats bij de rotsen zien wij 7 Indische Gieren en bij de tweede meer dan 20 gieren: Indische-, Bengaalse- en Aasgier. Hier ook de Kuifgors, Pruimenkopparkiet, Huisgierzwaluw en Torenvalk. Het is dan 32º C en windstil.
16.00 uur: Vertrek met onderweg een stop bij een heel mooi plasje met veel watervogels waaronder Watersnip en Krakeend. Om vijf uur wandelen wij door de hoofdwinkelstraat van en klein plaatsje. Wij hebben veel bekijks als toerist. Thelma koopt een lap stof, Peter drinkt er een cola.
Bij het diner zitten wij samen aan een grote tafel met daarop Gereserveerd voor SNP! Het programma voor morgen wordt gewijzigd en doorgenomen. Men wil de gelegenheid hebben om Bharatpur te bekijken. Wij besluiten om alleen in de ochtend naar het park te gaan en dat na de lunch eenieder met zijn eigen riksja op stap gaat.
Vandaag 16 nieuwe soorten, totaal 139 soorten deze reis tot nu toe.


Donderdag 28 oktober
Wij vertrekken om half acht met de zieke riksjarijder van twee dagen geleden weer in de gelederen. Hij ziet er fit uit. Bij het begin van het park zit een Pruimenkopparkiet ♀. Thelma is haar verrekijker vereten en gaan terug om deze op te halen. Wij wandelen rustig verder bij 17º C. Vanmorgen overal en dichtbij Grijsrugjakhalzen. Doordat twee jaar geleden het bos in dit gedeelte van het park is gekapt zijn er overal bessendragende struiken gegroeid. Daardoor zijn er in dit gedeelte meer vogels dan voorheen. Vandaag mooi ♂ en ♀ Koel.
Wij zijn om kwart voor negen bij de tempel en wandelen van hieruit verder is oostelijke en later in zuidelijke richting. Harish wijst ons twee Brahmaanse Steenuilen, dichtbij en goed zichtbaar. Wij wandelen telkens de landtongen op en zien Zwarthalsooievaar, Sarus Kraanvogel, Waterhoen en Waterhaan (30-15). Er staat veel water met daarin veel kruid dat in de loop van de winter zal afsterven. Er vliegen vele vlinders rond. Ik fotografeer een groepje Plain Tiger Butterflies. Even later zien wij ♂ en ♀ Roodgesterde Blauwborst en Fazantstaart Jacana, een grote groep Pijlstaarten komt binnenvliegen.
12.40 uur: Terug bij de tempel, in de riksja’s en terug naar ons hotel voor een warme lunch.
15.00 uur: Iedereen in haar/zijn riksja voor park, stad en markt. Ik ga met Gerard op zoek naar Goudsnippen in de rivier midden in de stad. Harish vindt ze gaan mooi op de plaat. 3 maal ♂ en een maal ♀, Een ♂ broedend op zijn nest.
17.30 uur: terug in hotel. De anderen komen later terug, vol verhalen.
18.30 uur: Met zijn allen in de tuin voor een hapje en een borrel, aangeboden door Tirath Singh. Lekkere vegetarische hapjes en vele sterke drank in het aanbod.
19.30 uur: Lijsten met slechts 6 personen, de rest zit nog in de tuin aan de borrel. Vandaag 12 nieuwe soorten, wat het totaal op 51 soorten deze reis brengt. Na afloop van het diner wordt door iedereen zijn was opgehaald en de barrekening betaald.


Vrijdag 29 oktober
Aan de buitenkant van het restaurant, onder het rieten dak, zit een nest van een Huismus met jongen. Om half negen wordt er vertrokken met alle bagage op de daken van bus en auto. Een klein gedeelte van de bagage gaat in de jeep van Tirath die wij in Agra weer zullen ontmoeten.
08.55uur: In Fatehpur Sikri, dank zij de nieuwe vierbaans weg zijn wij er in een vloek en een zucht! Daar stappen wij over in elektrisch aangedreven busjes. Onderleiding van een lokale gids worden het paleis en de moskee uitvoerig bekeken.
11.40 uur: Vertrek naar Agra. Tegen een uur zijn wij in restaurant Only, het oudste restaurant van Agra, dat is er niet aan af te zien. Tirath is er ook. Gerard heeft zijn fotocamera in ht busje in Fatehpur Sikri laten liggen. Er wordt druk gebeld en na een half uur blijkt de camera gevonden. Wij genieten van een goede lunch.
14.30 uur: Wij gaan in het eigen busje en auto naar het Rode Fort in Agra. Hier krijgen wij een uitvoerige uiteg van een lokale gids. Enkele gedeelten van het Rode Fort zijn gesloten voor het publiek, dit in verband met vernielingen in het verleden. Om het gebouw vele Zwarte Wouwen en enkele Bruine Rotsspekvreters.
17.15 uur: In ons hotel, de kamerindeling gaat snel. Na ruiling van één kamer (rooklucht) is iedereen tevreden met de luxe kamers. Om zes uur komen twee mensen het hotel binnen en brengen de camera van Gerard! Gerard blij!
19.30 uur: Diner met vele andere gasten want wij zitten nu in een groot hotel. Wouter (de jonge) is ziek en heeft koorts. Iets opgelopen tijdens zijn tochtje door Bharatpur?


Zaterdag 30 oktober
Ik sta om half zeven op, de zon komt op door de mist heen. Wij vertrekken (busje + auto) om acht uur. Wouter voelt zich nog steeds niet lekker maar gaat toch mee naar de Taj Mahal. Na tien minuten zijn wij op een parkeerplaats waar wij overstappen in elektrobusjes die ons naar de ingang van de Taj Mahal brengen. Hier staan wij een half uur in de rij om te worden gefouilleerd. Wij krijgen een flesje mineraalwater en schoenovertrekjes (in de toegangsprijs inbegrepen). Door deze overtrekjes kan ik voor het eerst naar binnen in het mausoleum. Achter de Taj Mahal, in de schaduw, is het 24º C. Langs de rivier een Indische Sporenkievit, Kluut, Bisschopsooievaar en Steltkluut.
Om kwart over elf gaan wij samen terug naar de ingang en daarna naar ons hotel voor warme lunch en koffers inpakken. De middag is voor iedereen vrij om te besteden. Om twee uur staat alle bagage in de hal beneden. Vier personen gaan met Ramvirh Singh in een auto naar de Kleine Taj Mahal, de rest blijft in de buurt van het hotel. Sommigen in de hal, anderen in een ligstoel aan het zwembad. Wouter voelt zich nog steeds ziek en neemt Loperamide in. Dat blijkt goed te helpen.
Om vijf uur gaan wij op pad met alle bagage en in twee busjes naar restaurant Only. Hier eten wij in de tuin a la carte en hoeven wij niet in de trein te eten. Er vliegt een Coromandeloehoe over ons heen. Om kwart over zes gaan wij in de twee busjes naar het station van Agra. Het aankomstperron wordt gewijzigd en wij gaan met alle bagage (gedragen door kruiers) naar ene ander perron. Op het station zijn vele bedelaars, over het spoor tussen de rails lopen veel dikke ratten (Koffieratten). De trein komt een uur te laat binnen, het is de Godwana-expres. Het instappen gaat vlot dankzij Tirath. Daarna moeten er wat bedden worden geruild en na een half uur heeft iedereen een bed. Wij slapen in two-sleepers met Airco. Tegen half tien maak ik mijn bed gereed en ga proberen te slapen. Ik slaap erg onrustig en wordt geregeld wakker.


Zondag 31 oktober
04.50 uur: Het wekken per telefoon gaat niet best omdat ik geen verbinding heb met mijn telefoon. Ik kan Tirath en vijf anderen niet vinden. Zij liggen in een andere wagon dan ik had begrepen. Om half zes blijkt iedereen wakker te zijn. De trein heeft anderhalf uur vertraging. Wij komen om 6 uur aan op het station van Katni. Onze bagage wordt door kruiers naar de 4 gereedstaande taxi’s gebracht en om kwart over zes zijn wij op weg naar het Nationaal Park Bandhavgarh. Het is geheel windstil, het regent zachtjes en het is 22º C.
Onderweg, bij een rivierovergang, enorm veel Oeverzwaluwen. Buiten Katni is een mooie weg, geasfalteerd en nieuw. Bij het park aangekomen is de weg weer erg slecht en regent het flink door.
08.30 uur: Wij komen aan bij ons hotel, Dat is heel apart van bouw, het ligt helemaal afgelegen, heeft grote ruime kamers met een bad/douche buiten in de open lucht. Om kwart voor negen hebben wij ontbijt en daarna gaan wij naar onze kamers om een tukje te doen, opfrissen en uitpakken. Ik ga om 11 uur naar buiten en fotografeer vlinders. Het is dan geheel bewolkt, windstil, af en toe een drup regen en 26º C.
13.30 uur: Lunch en om half drie in 4 jeeps en op pad naar het park. Wouter gaat niet mee. Tegen drie uur gaan wij, na het vervullen van de nodige formaliteiten, het park binnen. Iedere jeep krijgt een andere route. Wij rijden route B-C. Boven in een boom een Alexanderparkiet, een grote Jungle-spin en even verder een Bankivahoen (oerkip).
16.30 uur: Een Tijger vrouwtje loopt over de weg naar ons toe en gaat dan het bos in.
17.30 uur: Wij zijn bij de uitgang van het park, het is dan al behoorlijk donker. Tegen zes uur zijn wij in ons hotel, het is dan aardedonker. Hier koffie/thee en koekjes.
19.30 uur: wij lijsten, in een kring gezeten, in de library. Vandaag 9 nieuwe soorten, hetgeen ons totaal op 160 brengt.


Maandag 1 november
Ik sta om kwart voor vijf op en om kwart over vijf is er koffie/thee en biscuits/toast. Om half zes gaan wij in het pikkedonker in open jeeps op pad. Ik heb een trui en een windjack aan want het is erg fris met 12º C. Het is onbewolkt en windstil.
06.00 uur: Na ook nu weer de nodige papierwinkel gaan om zes uur 32 jeeps het park binnen voor zone 1. De andere gereedstaande jeeps gaan naar de buitenzone, naar zone 2, waar tot nu toe geen Tijgers zijn gezien.
Wij rijden route D-C. Als eerste zien wij een mooie Ooievaarsbekijsvogel, de Witbuik- en de Vlaggendrongo en de Dayallijster. Net als de zon op komt (06.50 uur) horen wij het alarm van Axisherten en van een Hoelmanaap. Even verderop zien wij een ♀ Tijger op 100 meter afstand door het gras in het bos. Even later mooi te zien en Wrattenibis, een groepje Palmgierzwaluwen, Groene Geelpootduiven en 6 Hoppen in een boom.
08.00 uur: Wij zijn op het centrale punt, 23º C, hier is een toilet en er is koffie en thee te verkrijgen. Na een kwartiertje gaan wij weer op pad. In het gras lopen twee Javaanse Maraboes. Enkele Hoelmanapen gaan op de foto. Om tien voor tien rijden wij weer het park uit. Daarna ontbijt in ons hotel.
14.15 uur: Wij gaan compleet op zoek naar Tijgers, ook Wouter gaat mee, het is 28º C. Hoog in een boom een Grote Rupsvogel. Drie stuks Jungledwergpatrijzen en in de lucht een twaalftal Indische Gieren. Wij zijn om kwart over zes in ons hotel, 18º C.
19.00 uur: Lijsten met vandaag 11 nieuwe soorten, hetgeen ons totaal op 171 brengt. Daarna nemen wij het programma van de volgende dagen door: fort, olifanten en dergelijke.
19.45 uur: Diner buiten in de tuin bij kampvuur. Gezellig en bijzonder lekker.


Dinsdag 2 november
05.30 uur: Wij vertrekken en twee personen slapen uit en gaan daarna vogels kijken in de omgeving van het hotel. Ook nu is het weer fris in de open jeep met 13º C. Als wij om zes uur het park binnenrijden zien wij bijna onmiddellijk in de schemer een Indische Kuifarend en een Ooievaarsbekijsvogel. Wij rijden route B-C. Om half zeven hebben wij op het pad voor onze jeep een ♀ Tijger. Zij sproeit tegen een boom, ruikt er aan, loopt tot vlak voor onze jeep, loopt dan op 4 meter afstand om de jeep heen, kijkt af en toe naar binnen en loopt dan achter de jeep over de weg weer weg. Sproeit hier ook weer en loopt dan het bos in. Daarna weer gewoon op weg met Hop, Zwartkopwielewaal, Palmgierzwaluwen en 3 soorten parkieten. Het wordt steeds mistiger.
07.50 uur: wij zijn op het centrale punt waar onze lokale gids zich moet afmelden. Als wij na een kwartier weer vertrekken komen wij enthousiaste medereizigers tegen die 4 Tijgers hebben gezien. Helaas, wij moeten een andere route rijden. De mist trekt op en in de zon is het lekker. Een Witoogbuizerd wordt lastig gevallen door een Boomvalk.
10.05 uur: terug in ons hotel. Alle vier de groepen hebben vanochtend een of meer Tijgers gezien! Om kwart over elf gaan wij met 5 personen vogels kijken in de omgeving van het hotel. Het is tamelijk stil vanwege de tijd van de dag. Zwartrugvorkstaart, een grote groep Geelkeelrotsmussen en een Oosterse Boomvalk.
12.50 uur: Op de kamer, geen warm water, wordt gerepareerd. 13.10 uur: Douchen, warm en buiten in de open lucht, 26º C. Daarna om 14.50 uur het park binnen, 30º C. Vanmiddag geen bijzondere vogels of zoogdieren. Twee andere groepen staan lange tijd stil bij een slapende ♂ Tijger. Wij zijn rond zes uur terug in ons hotel. Hier vliegen twee bruine Visuilen rond. Ook vanavond weer diner buiten bij kampvuur.
Vandaag 13 nieuwe soorten, totaal 184 soorten.


Woensdag 3 november
Vandaag gaan 11 personen met 2 jeeps naar zone 2 en Gate 2 om in groepjes van 4 gedurende een uur op een Olifant naar tijgers te zoeken. De andere 4 personen gaan in 1 jeep op de gewone wijze in zone 1 naar tijgers zoeken.
05.15 uur: Coffee/tea & bisquits. Onder ht dan zit een Bruine Visuil. 06.00 uur: Wij rijden door de poort van het park en rijden vanochtend routes C-D. 06.45 uur: Op 100-150 meter afstand een ♀ Tijger, in bos in hoog gras, gedurende 5 minuten goed te zien maar niet te fotograferen. Onderweg Oosterse Boomvalk, Witoogbuizerd, Palmgierzwaluw, Siberische Boompieper.
Wij zijn om tien voor acht op de centrale plaats. In het tweede gedeelte van de rit van vanochtend is weinig te zien. Om kwart voor tien rijden wij in een lange optocht van jeeps de poort weer uit en gaan naar ons hotel, 26º C. De andere groepen hebben vanaf de Olifant een rustende, slapende Tijger gezien, vlak naast hun Olifant.
11.00 uur: Nu met 6 personen (Ramvirh is Tirath komen aflossen) vogels kijken bij het hotel, Grijs Paapje, Dikbekhoningvogel, Blauwe Vliegenvanger. Terug om half een.
14.45 uur: Wij rijden als eerste jeep het park binnen en moeten route B-C rijden, 31º C. Javaanse Maraboe, mooi om te zien maar te ver om te fotograferen. Enkele Sambars gaan op de foto. Een Shikra zit vlak boven ons op een tak, in tegenlicht, jammer. Wij zien een Witoogbuizerd jagend op de grond. Als wij om zes uur het park uitrijden stoppen wij bij en winkeltje om een cadeautje voor de jarige Mirjam te kopen Ik koop een mok met Tijgers er op, als souvenir.
De andere groepen hebben ook geen Tijger gezien deze middag. Een groep heeft een Lipbeer gezien. Na het lijsten en drankje vanwege de verjaardag van Mirjam. Het diner is ook deze avond buiten bij kampvuur. Op de kamer van Arie zit een kleine, groene, giftige slang. Het hotelpersoneel wet er raad mee.
Vandaag 4 nieuwe soorten, totaal 188 soorten.


Donderdag 4 november
Vandaag gaan 9 personen naar het fort op de berg in het centrum van het NP. De rest gaat op tijgertoer.
Wij gaan om zes uur het park binnen met gedurende de tocht naar boven Kopersmidbaardvogel, Kleine Goudrugspecht, Javaanse Maraboe en Malabaren Tok.
06.45 uur: Ontbijt aan de voet van de berg, de jeeps kunnen niet verder. Om 7 uur gaan wij naar boven lopen, een stevige klim. Na 35 minuten zijn wij bij de poort van het fort. Om acht uur zijn wij helemaal boven, het is dan 18º C. In het dal is het nevelig, slecht voor de foto. Een uur later zijn wij bij de tempel op het topje van de berg. Achter deze tempel ligt de ruïne van het fort. Het grote waterbekken is helemaal gevuld. Om 9 uur beginnen wij aan de terugtocht met onderweg een Roodbuiktimalia. Even over half tien zijn wij bij onze jeeps en tegen tien uur terug in ons hotel. De tijgergroepen hebben mooi een ♀ Tijger gezien en mooi een Bruine Visuil.
Ik geef mijn was af aan de balie en vergeet mijn recorder uit mijn broekzak te halen. Als ik mijn aantekeningen wil gaan opschrijven, na koffie en douche te hebben genoten, kom ik er achter. Gelukkig heeft de wasman de recorder uit de zak gehaald en er van alles mee geprobeerd. Hij is nog volledig in tact.
Om 15.00 uur gaan weer vier groepen in jeeps de poort binnen. Vandaag rijden wij de routes C-D. Wij zien een Shikra, een groepje wilde Zwijnen en een Witoogbuizerd. Op de paden wordt het steeds stoffiger. Heel mooi in het avondlicht een Alexanderparkiet. Na afloop kopen wij wat souvenirs bij het winkeltje aan de poort.
18.10 uur: De andere groepen zijn heel enthousiast. Allemaal hebben zij minstens 2 Tijgers gezien. Een groep zelfs 3 deze namiddag! Dat is even slikken voor onze groep.
Het diner is buiten, samen met een Indiase familie die Diwalie viert met sterretjes en vuurwerk
Vandaag 4 nieuwe soorten, totaal 192 soorten.


Vrijdag 5 november
Vanmorgen is het zo mogelijk wat frisser met 12º C. wij rijden routes D-C. Tegen half zeven komt de zon op en wordt het wat warmer. Mooi een paartje Oosterse Tortels. Onderweg vele verse sporen van Tijgers, zowel ♂ als ♀ met jongen.
07.25 uur: Op centraal punt, snel afstempelen en weer op pad, want er is vlakbij een ♂ Tijger gezien. 07.45 uur: Het beroemde ♂ Tijger B-2 passeert ons op 50 meter afstand en steekt daarna de weg over tussen de jeeps door. Voor ons op de weg een Parelhalstortel en een tweetal Oosterse Tortels, mooi om te fotograferen.
09.00 uur: Een Hoelmanaap geeft alarm, wij stoppen en blijven wachten. Het was geen alarm voor een tijger want wij zien verder niets. Op de terugweg een juveniele Roodkopgier, een Javaanse Maraboe en twee Bisschopsooievaars.
Vandaag 4 nieuwe soorten, totaal 188 soorten.
Om tien uur maken wij bij ons hotel voor de jeeps een groepsfoto. Na het ontbijt help ik Peter met de soortbenaming van zijn vogelfoto’s. Daarna ga ik inpakken.
15.30 uur: Lunch met aansluitend lijsten. Vandaag 3 nieuwe soorten wat het Total op 195 brengt. Mirjam wint (195), Michiel is tweede (197) en Wouter-1 derde (200).
16.15 uur: Ik krijg een gezellige toespraak vol lof namens de hele groep van Peter. Hij heeft het over een hybride soort, een kruising tussen Majoor Kees en Nico de Haan is Wim Smeets. Om 16.45 uur gaan alle koffers in de vier gereedstaande taxi’s (SUV) en wij rijden weg. De weg binnen de bufferzone van het NP is erg slecht. Na een half uur hobbelen komen wij op en mooie weg.
19.05 uur: wij zijn bij het station van Katni. Onze bagage wordt door kruiers naar het perron gedragen. Een kruier neemt twee koffers op zij hoofd en in iedere arm een tas, alles bi elkaar meer dan 80 kg, en dat voor zo’n tenger persoon! Wij moeten via een grote tap naar het perron. Hier eet een koe op één meter afstand van mij uit een vuilnisbak.
20.40 uur: De trein vertrekt 10 minuten te laat. Wij zitten allen tezamen in één wagon, in 1 slaap­coupé. Het is een two-sleeper met 20 slaapplaatsen. Ik slaap erg onrustig van 22 to 06 uur.


Zaterdag 6 november
06.00 uur: Ik sta op en ga naar de bijzonder nette wc (wc-papier, doorspoelen, handen wassen) in onze wagon. De trein stopte vannacht onderweg op 3 stations rn af en toe midden in het veld. De afstand van bijna 900 km wordt in 12 uur afgelegd. Als het licht wordt is het buiten tamelijk mistig. Overal langs de spoorlijn, in de nabijheid van dorpen, zitten mensen hun behoefte te doen. Langzaam komt het leven in India op gang.
09.25 uur: Wij zijn in Delhi, 50 minuten te laat, onze koffers staan op het perron. Er is een lange discussie welke groep kruiers onze bagage mag dragen voor welke prijs. Het gaat helemaal buiten ons om.
09.35 uur: Wij staan buiten aan het station in een buitenstad van Delhi. Er staat een grote touringcar op ons te wachten om ons naar ons hotel te brengen. Boven de stad miegelt het aan d Zwarte Wouwen.
In het hotel aangekomen gaan wij eerst ontbijten, daarna worden er kopieën van onze paspoorten gemaakt en kunnen wij om elf uur naar onze kamers. Heerlijke douche en even relaxen. Op mijn kamer p de vierde verdieping is er geen raam naar buiten. De lift gaat maar tot de derde etage, daarna moet ik verder trappen lopen.
12.05 uur: Afscheid van Ellie en Arie bij de bus waarmee wij naar het restaurant gaan voor de lunch. Veel winkeltjes langs de weg hebben extra verluchte versiering vanwege Diwali. Wij lunchen in Restaurant Lázeez Affair, een goed en chique restaurant waar veel buitenlanders komen eten. Het is gelegen in een diplomatenwijk waar ook veel ambassades gelegen zijn.
13.40 uur: Start van de rondtour dor Delhi met de touringcar en een lokale gids. Eigenlijk stond deze middag ter eigen invulling in het programma, maar samen met Tirath heb ik afgesproken dat wij een bus zouden krijgen om door de stad te rijden. Hele gedeelten van de stad zijn afgesloten omdat president Obama op bezoek is in Delhi.
Als eerste bezoeken wij de grootste moskee van Azië. Ik kan niet mee naar binnen omdat ik dan mijn schoen uit moet doen en overtrekjes mogen niet. Rondom de moskee vliegen meer dan 100 Zwarte Wouwen. Daarna gaan wij naar Delhi Gate. Een monument voor de gevallen soldaten van India. Het is er vandaag enorm druk, vanwege Diwali, met picknickende mensen die op het gras zitten.
Wij zijn om kwart over vijf terug in ons hotel om nog wat uit te rusten. Enkelen gaan in de buurt wat shoppen, ik kijk naar tafeltennis op de tv en bestel een biertje op mijn kamer.
19.15 uur: Met zijn allen in de touringcar voor ons laatste diner. Het restaurant ligt op de weg naar het vliegveld. Onze taxi voor Bharatpur is er ook al en de bagage van Gerard, Ramvir Singh en mij gaat er achterin. De taxi rijdt achter de bus aan. Wij dineren in Restaurant Mauria Garden, buiten in een grote tuin. Er zijn al twee bussen mensen aan het diner, lopend buffet. Het is een beetje fris en nogal klam buiten. Het eten is lekker en de bediening erg ongeïnteresseerd. Tijden het diner is er een optreden van dansers en danseressen die lokale dansen opvoeren bij veel te harde muziek. Enkele mensen uit mijn gezelschap kunnen het niet waarderen en zitten wat te giechelen en te lachen. Jammer.
21.45 uur: Op weg naar het vliegveld IGI Airport. Het is twintig minuten rijden, daarna afscheid nemen en de groep gaat naar vertrekhal 5-6 van het totaal vernieuwde IGI Airport.
22.20 uur: Wij vertrekken per taxi naar Bharatpur.
Het is twintig minuten rijden, daarna afscheid nemen en de groep gaat naar vertrekhal 5-6 van het tot njn


Zondag 7 november
00.20 uur: Wij maken een korte stop voor toilet, frisdrank en thee. Ik betaal voor 4 personen € 1,- voor 4 drankjes. Anderhalf uur later zijn wij bij de Birder’s Inn. Ik krijg een andere kamer nummer 19, Gerard heeft 18.
06.30 uur: Opgestaan en daarna ontbijt alleen, want Bie is al vertrokken, het park in. Het is erg nevelig buiten.
08.05 uur: Harish komt opdraven, helemaal bezweet. Hij heeft eerst Bie om zeven uur naar het park gebracht en haar daarna overgegeven aan een collega, die te laat kwam.
In het begin wil maar niets lukken. De converter weigert in te klikken op mijn camera. De camera weigert scherp te stellen met mijn lange telelens. Als alle contacten schoongemaakt zijn werkt alles weer normaal voor de rest van de dag. Steltkluut, Purperkoet en Smyrnaijsvogels gaan op de plaat. Bij de tempel een Indische Slangenhalsvogel met een grote Meerval. Bij Sapan Mori opnamen van een Zwarthalsooievaar ♀, Blauwe Reiger met een grote meerval, landende Middelste Zilverreiger in een boom.
12.00 uur tot 13.30 uur: Lunchpauze bij tempel, samen met Bie en Johan. Daarna naar zuidoosten van het park waar twee Saruskraanvogels op 50 meter afstand staan. Daarna terug naar de Brahmaanse Steenuilen en verder naar Sapan Mori. Hier vissende juveniele Kwak en Indische Ralreiger.
Een Coromandeloehoe zit op het nest, de andere vogel zit in de buurt in een boom, maar beide verborgen, niet te fotograferen.
17.30 uur: Terug in hotel, drankje buiten, diner met Gerard, Johan en Bie. Later in de tuin met de familie van Tirath nog wat gedronken.


Maandag 8 november
05.45 uur opgestaan en om 06.30 uur ontbijt. Vanochtend gaat alles langzaam in de keuken. Als om kwart over zeven de lunchpakketten nog niet klaar zijn, ga ik weg. Het is vanochtend nevelig, windstil en 13º C.
Vlak voor de Bookshop gaan een ♀ Koel in mooi zacht licht op de foto. Op de weg loopt en Haas. De Purperhoningzuigers spelen om mij heen als ik ze probeer te fotograferen bij gefilterd licht. Jammer genoeg is het mannetje in eclipskleed. Een Coromandeloehoe zit op het nest, de ander in de boom achter takken. Bij Sapan Mori is het erg druk met vogels die op de plaat gaan: IJsvogel, Lepelaar, Middelste zilverreiger, Grote Zilverreiger, Bisschopsooievaar.
12.00-13.30 uur: Pauze op bakjes bij de Canteen in het Centre point. Nu gaat de palmeekhoorn op de foto.
Na de pauze een groepje Monarchvlinders (Plain Tiger), twee ruziemakende Nijlgau ♂♂, een roedel Sambars die door het water loopt. Bij de nursery zitten Tickels- en Damalijster, te donker en te moeilijk om nu te fotograferen. In het westen zijn wat wolken zichtbaar, waardoor de zonsondergang weinig spectaculair is.
17.45 uur: In de tuin met een biertje, terwijl de opnamen van vandaag gedupliceerd worden naar mijn image-tank. De muggen zijn vanavond erg vervelend.
21.03 uur: Naar mijn kamer om de opnamen op de image-tank te bekijken. Dat gaat beter dan achterop mijn camera.


Dinsdag 9 november
Tegen half vier begint in de tuin een hond te huilen en dat houdt mij de verdere nacht uit de slaap. Ik sta om kwart voor zes op. Om zeven uur gaan wij in vier riksja’s op pad (Gerard, Bie en Johan hebben ook ieder een riksja) voor een tochtje buiten het NP, aan de west en aan de zuidkant. Er zijn wat kleien wolkjes in de lucht en het is 13º C. Voordat wij het eerste dorpje bereiken fotograferen wij een ♂ Koel en daarna een ♀ Koel. Ik wordt telkens aangesproken als Baba, dat betekent opa. Ik kom Balou tegen, mijn vroegere roeier in het NP, waar nu te weinig water staat. Hij vertelt ons waar in de buurt wat te zien is. Wij gaan een eind het veld in: Hop, Gewone Babbelaar, Witteugelprinia.
Langs de dijk een Haas. Wij kunnen de Griel niet vinden, wel de Brahmaanse Steenuil en de Indische Scharrelaar. Overal op het veld wordt gewerkt en hoor je pompen draaien die het land bevloeien. Wij lunchen op de dijk = dam van half een tot half twee, in de schaduw van een boom. Sommige mensen hebben té weinig drinken meegenomen. Na een telefoontje wordt er vanuit het hotel per taxi frisdrank aangevoerd.
De lucht trekt helemaal dicht en om drie uur vallen er een paar druppels. Indisch Paapje en Brahmaanse Steenuil. Voor de rest erg stil deze middag. Vanaf drie uur slowly slowly terug naar ons hotel.
Om half es zitten wij samen met een drankje in de tuin, na een verfrissende warme douche.


Woensdag 10 november
Vanochtend is het erg mistig en vochtig. Er staat zelfs water op het dak van de riksja. De riksja wordt op zijn kant getild en het water loopt er af. In het park maak ik opnamen van een zonnende Indische Aalscholver en een zich poetsende Palmeekhoorn. Tegen half tien trekt de lucht helemaal dicht en het blijft mistig. Ik besteed in het bos een lange tijd aan de Kleine Vliegenvanger. Ik heb pauze bij het tempeltje van half een tot een uur.
Daarna gaat een paartje roepende Saruskraanvogels op de foto in het zuidoosten van het park. In de lucht de eerste Grutto’s, Grauwe Ganzen, Kleine Rietganzen en Roodbuikzandhoenders, in de verte vallen veel eenden binnen (Pijlstaart, Wilde Eend, Wintertaling).
Bij het afstappen van de riksja scheur ik de rits uit een van de pijpen van mijn broek. Terug in het hotel neemt Harish mijn afgeritste en gescheurde broekspijp mee naar een kleermaker.


Donderdag 11 november
De broekspijp is gerepareerd en de rits ook. De broek gaat met een groot deel van mijn garderobe de was in.
Wij gaan vandaag met de taxi naar Bjaana (rotsen met daarop broedende Indische Gieren) en naar Bund Baretta. Onderweg een stop bij een Grijze Wouw in een kale boom die vanuit de taxi op de foto gaat. Bij een prachtig plasje aan de rechterkant van de weg Kemphaan, Zwarte Ruiter, Bonte Strandloper, Wintertaling, Slobeend, Duinpieper, Roodgesterde Blauwborst en verscheidene soorten prinia’s. Op de foto gaan Plain- (adult en juveniel) en Ashy Prinia, Indische Roodborsttapuit en Roodgesterde Blauwborst. Vanuit de taxi fotografeer ik een Jakobijnkoekoek.
Bjaana is het centrum van rode zandsteen die uit de rotsen wordt gewonnen en daarna in Bjaana verzaagd (lintzaag en cirkelzaag) tot (rood) bouwmateriaal.
Aan de voet van de rotsen gaat de Kuifgors ♂ en ♀ op de foto en daarna Grijze Gors ♂ en ♀. In de verte zit een Blauw Rotslijster. Enkele Indische Gieren en een Aasgier vliegen in de mist boven ons. De lucht trekt verder dicht, het wordt neveliger en er valt een enkele druppel. Om half een lunchen wij in de taxi een de grote weg.
Na de lunch gaan wij de rotsen pop via en pad achter een steenbrekerij. Het is een enkelbrekend pad, erg steil en vermoeiend. De tocht naar het eerste punt duurt 20 minuten. Als wij nauwelijks zitten komt een Indische Gier onder ons langs vliegen. Mijn fotoapparatuur zit nog in de rugzak, het wordt steeds mistiger. Achter ons een Langstaartklauwier. In de verte een vliegende Schreeuwarend. Verder geen vliegende gieren meer gezien vanaf deze rotsen. Wij gaan nog wat verder op de rotsen, het uitzicht is hier beter (ook op zittende gieren), maar ook hier geen vliegende vogels vanwege de weersomstandigheden. Opvliegend twee Zwarte Frankolijnen.
Om vier uur gaan wij met de taxi terug naar ons hotel, wij slaan Bund Baretta over vandaag.
In het hotel blijkt mijn was gereed, het kost mij 300 IRS.
Vrijdag 12 november

Het is wat warmer deze ochtend met 16º C, het is geheel bewolkt. Tegen tien uur komt de zon door. Ik maak opnamen van een Kleine Goudrugspecht en een Halsbandparkiet ♀ dat een rode vrucht eet. Een groet groep reigerachtigen met daarachter een Nijlgau ♀ met een jong en van dichtbij een Kleine Groene Reiger en een IJsvogel ♂ dat een visje vangt.
Na de lunch ga ik naar het huis van Harish om een bezoek te brengen aan zijn gezin. Onderweg Purperreiger en een Calvados Varaan die in een gat in een boom zit. Op een elektriciteitslijn zitten Draadstaartzwaluwen en Roodstuitzwaluwen.
Bij Harish thuis krijg ik cola en een zwaar soort bier. De vrouw van Harish bereidt en maaltijd (groente en sjapatti) op een oventje buiten. Dat kan ik mooi fotograferen. De hele familie gaat op de foto, en dat zijn er heel wat met neven en nichten, ooms en tantes en bijbehorende kinderen.
Vanaf half vier ga ik proberen vliegende vogels te fotograferen bij de grote nimmerzattenkolonie. Dat wil nog maar niet lukken. Tegen vijf uur ga ik terug, het is dan nog 26º C.
’s Avonds worden wij door Tirath Singh uitgenodigd om voor het diner wat te drinken (samen met Bie en Johan) met daarbij lekkere hapjes uit de keuken. Ranvhir Singh komt er ook gezellig bijzitten.


Zaterdag 13 november
Ook deze ochtend weer dikke mist, half bewolkt en erg donker. Door de bewolking afgelopen nacht is het minder afgekoeld en is het 18º C. In het bos gaat een Grote Gele Kwikstaar top de foto en bij Sapan Mori een Kleine Groene Reiger bij mooi licht. Een groepje Nimmerzatten vist sociaal, dat is voor het eerst dat ik dit zie. Bij de tempel een Zwarte Woudaap. Tegen tien uur wordt het beter licht, de zon komt door. Ik maak een hele serie opnamen (motordrive) van een Slangenhalsvogel met een grote vis. Ver weg een Indische Slangenarend in een kale boom. Tegen 12 uur ga ik terug naar het hotel. Hier in de tuin met een drankje afscheid genomen van mijn vaste riksjarijder Harish.
Tegen vijf uur met Gerard voor het restaurant een biertje drinken. Alle spullen zijn gepakt, een gedeelte van mijn bagage zit in de koffer van Gerard, de taxi staat voor en het begint te regenen. Het dak in het restaurant lekt boven onze tafel als wij ons diner oppeuzelen. Bie en Johan komen afscheid nemen, evenals Harish. Om even over half zeven vertrekken wij in het donker met stromende regen.
Wij staan voor een spoorwegovergang gedurende 35 minuten volkomen vast in het verkeer. Onze chauffeur wet daar uiteindelijk raad mee en wij kunnen weer verder. Het houdt op met regenen. Bij een klein winkeltje langs de weg wordt onze rechter achterband opgepompt.
Om 23.00 uur zijn wij op Indirah Gandi International Airport Delhi. De afhandeling van de bagage gaat vlot. Ik had 23,9 kg en Gerard 21,3 kg. Het is flink druk op de luchthaven en alles duurt lang, paspoortcontrole, handbagagecontrole. Mijn paspoort en boardingkaart worden zes keer gecontroleerd voordat ik op mijn plaats zit in het vliegtuig. Om half een zijn wij door alle controles heen en gaan wij naar Gate 8 voor boarding.
Wij zitten aan boord van een Boeing 747-400, ingericht voor 415 passagiers en voor 98% bezet. Wij gaan precies op de geplande tijd van de pier vandaan met een verwachte vluchtduur van 8 uur. Amsterdam – Delhi is 6501 km. In het begin vliegen wij op 8,5 km hoogte en later op 11,5 km hoogte, vanwege de straalstroom die tegen is. De grondsnelheid is constant 820 km/uur.


Zondag 14 november
05.44 uur: landing op Schiphol, een kwartier voor de oorspronkelijk geplande tijd. Het taxiën naar de pier duurt een kwartier. Om 06.29 uur is onze bagage er en wij gaan naar buiten. 

Terug naar boven


 
  Hosting by Better-It-Solutions  made by: Ton van Hamersveld