vandaag woensdag 24 april 2024 NL
 



Reisverslagen / Reisverslag India 2011

India oktober/november 2011 22/10-28/10 vogelreis, tijgerreis 30/10-5/11, eigen videoreis 6/11 t/m 13/11


Algemeen

  • Elektriciteit:
    in India is deze 220 volt, de (spaarzame) stopcontacten zijn afwijkend. Een dunne Nederlands stekker gaat er gewoon in.
  • In Birder’s Inn kun je goed de was laten doen, deze is dan zelfde dag weer schoon terug.
  • In Bharatpur zijn nauwelijks muggen op de kamers, wel in de schemering buiten in de tuin. Op de kamers zijn apparaatjes om de insecten te doden.
  • Op de meeste kamers in Birder’s Inn en op alle kamers in Bandhavgarh is Airco. Ik gebruik de airco zelden. ’s Morgens is het 23º C op mijn kamer.
  • Het is vooral in de tweede periode (6-13 nov.) vooral ’s ochtends erg nevelig, hetgeen te merken is aan de videobeelden. Soms ook al weer in de loop van de middag. De laatste dag ging eigenlijk het beste.
  • Om ’s avonds frisse voeten te hebben zijn sandalen aan te bevelen.
  • Elke ochtend om 06.15 uur tot rond de middag en ook gedurende de nacht valt af en toe het licht uit, meestal slechts voor 5 minuten, dan start een aggregaat van het hotel op en is er weer stroom, niet voor de airco. Deze gebruik ik niet. Ik laat de ventilatoren aan het plafond zacht draaien, dan blijven de muggen ook uit de buurt.
  • Elke avond wordt om 19.30 uur de lijst van waargenomen vogelsoorten van die dag genoteerd, om 19.50 uur wordt het programma van de volgende dag besproken en om ongeveer 20.00 uur hebben wij ons diner. Aan het lijsten doet niet iedereen mee, enkelen zijn niet geïnteresseerd in vogels of vogellijsten. Daarna wordt er meestal nog wat nagetafeld en geborreld.
  • In Bharatpur (eerste week met groep) hebben wij om 7 uur ontbijt en vertrekken wij in de riksja’s tegen half acht. De lunch hebben wij in het park, deze wordt gebracht door personeel van ons hotel. Meestal zijn wij tegen donker, tegen zes uur weer terug. In het vallen van de avond zijn er hinderlijke muggen. ’s Nachts koelt het af tot ongeveer 12º C.
  • Keoladeo: Er is een pijpleiding aangelegd voor drinkwater in Bharatpur, hiermee wordt vanaf 10 oktober water in Keoladeo binnengelaten. Daardoor is er weer water in het park. Helaas knapt de pijleiding na 30 dagen en stopt de watertoevoer.
    Omdat de moesson dit jaar iets later begon dan normaal, zijn sommige soorten niet tot broeden gekomen of later dan normaal. Er zitten veel reigerachtigen met jongen op het nest.
  • In Bandhavgarh (tweede week met groep, bandhav = broer, garh = poort) hebben wij om 05.15 uur koffie/thee met koekjes. Vertrek per jeep naar het park om 05.45 uur, erg fris. Vanuit het hotel worden ons dekens aangereikt vanwege de kou in de open jeep. Terug in hotel tegen tien uur. Lunch in hotel om 13.30 uur en vertrek weer naar park om 14.15 uur. Terugtocht rond 18.00 uur. Tegen half vijf gaan de mouwen weer naar beneden en om vijf uur gaan de windjacks weer aan. Het koelt dan flink af. Bij het hotel wordt dan een trui gedragen. Na afloop van de middagrit zitten wij met z’n allen in de hoteltuin rondom een heerlijk kampvuur en drinken op de geslaagde dag. ’s Nachts koelt het af tot ongeveer 5º C.
    Bij het begin van het park krijgt men twee voorgeschreven routes op die men moet rijden. Deze routes zijn ieder 18-20 km lang. Zo rijdt niet iedere jeep dezelfde route. De regels zijn ook nu weer gewijzigd: Op woensdagmiddag is er geen rit mogelijk, de olifanten zijn niet vrij om er op te gaan rijden, de plaatsen in de jeeps zijn vastgelegd op naam en er kan niet worden geruild.
    Bij het hotel valt elke dag de stroom uit van 08.00 uur tot na 11.00 uur. Er wordt dan een erg lawaaierig en stinkend aggregaat gestart. De kamers zijn zwak verlicht met té kleine spaarlampen.
  • Weer: In Bharatpur was het de eerste week licht nevelig. ’s Ochtends was de temperatuur rond de 13º C (fris in de riksja) en de middagtemperatuur liep op tot 32º C. Het was bijna onbewolkt en windstil. In de derde week was het er dik mistig tot de middag meestal, soms nog langer. Het filmen werd hierdoor nogal bemoeilijkt.
    In Bandhavgarh was het minder nevelig, minder bewolking en de dagtemperaturen waren ongeveer gelijk aan Bharatpur. Het was behoorlijk fris in de open jeeps in de vroege ochtend.
  • Geld: De munteenheid van India is de Indiase Roepie. Er gaan bij de huidige wisselkoers 64 Indiase Roepies in een euro. De gezamenlijke fooien (bus, taxi, lokale gids, jeep, e.d.) worden door mij geregeld. Daarnaast geeft men ook persoonlijke fooien aan de riksjarijder, hotelpersoneel. In totaal is men ongeveer 3.500-4.000 IRS hieraan kwijt.
    Het betalen met creditkaart is soms problematisch maar na enig aandringen kan het wel zowel in Bharatpur als in Bandhavgarh.
    De drankjes in de hotels zijn een factor van 6x zo duur als in de kiosken langs de straat. Een biertje (0,6 liter, buiten hotel niet te koop) kost in het hotel omgerekend ongeveer € 4,-, frisdrank en water ongeveer € 1,50.
  • Video-opnamen: In de eerste week bijna geen video gemaakt, alleen wat van de tocht buiten het NP Keoladeo. In de tweede week in NP Bandhavgarh anderhalf uur opnamen gemaakt en ruim 24 uur in het stof rondgereden. Hierbij heeft de camera veel stof opgelopen, daardoor zijn de videokoppen vervuild geraakt en sleept het beeld bij veel opnamen. In de laatste week ongeveer acht uur opnamen gemaakt met voornoemd euvel. Eenmaal thuis ben ik er pas achter gekomen en heb ik de koppen schoongemaakt.


Zaterdag 22 oktober
07.40 uur: Vertrek vanaf huis in de auto, het is onbewolkt, windstil en 1º C. Na veertig minuten ben ik op Schiphol. Het is er erg druk met auto’s bij vertrekhal 3.
08.25 uur: Ik sta in vertrekhal 3 bij de koffiecorner bij balie 18 en er is verder nog niemand van mijn gezelschap. Het invoeren van mijn Flying Blue lukt niet, dat moet ik dan maar na terugkomst doen (hetgeen dan goed gaat).
09.30 uur: Zelfs de koffers gaan via een automaat naar binnen, er komt geen mens meer aan te pas.
11.20 uur: Wij zitten in een MD 11 van de KM, ingericht voor 185 passagiers en helemaal vol. Tien minuten later gaan wij de lucht in. Ik ga over op Indiase tijd, 3 ½ uur later.
22.25 uur: Wij draaien twee rondjes boven Delhi voordat wij kunnen landen op Indira Ghandi International Airport Delhi. Er was té veel vervuiling.
22.30 uur: Geland. De paspoortcontrole is goed en binnen 15 minuten geregeld, er zijn 45 loketten. Ook de bagage komt er snel aan en voor iedereen.


Zondag 23 oktober
00.10 uur: Buiten vangt Tirath ons op. De geldautomaat op het vliegveld is leeg. Het stinkt buiten enorm en het is 25º C.
01.10 uur: wij zijn in ons hotel, drinken in het restaurant een frisdrank en gaan tegen 2 uur naar bed.
06.15 uur: Ik sta op en ga naar buiten waar het al licht is. Er zijn veel Stadsduiven, Zwarte Wouwen, Treurmayna’s en Huiskraaien. Wij lunchen vanaf kwart over zeven en gaan om acht uur op weg naar Bharatpur. In de stad is het erg druk, veel getoeter, veel smog en 24º C.
10.00 uur: Pauze van twintig minuten, toilet, iets drinken. Daarna een korte stop voor vogels bij een kanaaltje: Gaper, Bosruiter, Groenpootruiter, Stelkluut, Indiase Witte Kwikstaart, Grote Gele Kwikstaart, 28º C.
13.30 uur: Wij worden bij ons hotel in de nog in aanbouw zijnde lobby ontvangen met bloemenkransen en een frisdrankje. De lunch is in het restaurant.
15.00 uur: Vertrek in riksja’s naar NP Keoladeo. In het park staat water, maar niet veel. Het stroomt naar binnen en het duurt maanden voordat het vol is. Wij gaan lopen naar de bootplaats en over het centrale pad: Zwarte Roodstaart, Indische Ralreiger, Smyrnaijsvogel en Grijsrugjakhals. Wij wandelen naar Sapan Mori (slangennet). Schreeuwarend, Zwarthalsooievaar, Kleine Vliegenvanger, Roodgesterde Blauwborst, Nijlgau, Draaihals.
17.15 uur: Wij gaan in de riksja’s op weg terug. Onderweg horen wij de Coromandel Oehoe en zien Indische Dwergooruil. Tegen 18.00 uur zit ik aan een biertje op het terras van ons hotel.
19.30 Lijsten met in totaal 55 soorten vandaag.


Maandag 24 oktober


06.00 uur: Ik sta op, schrijf mijn verslag van de vorige dagen en kijk wat rond in de tuin. Hier Smyrnaijsvogel, Snijdervogel en Zwarte Roodstaart. Om 07.00 uur ontbijt en om 07.30 uur in de riksja’s en op weg naar het park. In het park gelijk een Oosterse Tortelduif. Wij wandelen in het begin van het park: Grijskopvliegenvanger, Groene Bijeneter, Snijdervogel.
Daarna lopend naar de Nursery, hier na even zoeken een Coromandel Oehoe ♀ op het nest en het ♂ even verder hoog in een boom. Bij Sapan Mori stroomt langzaam water naar binnen.
12.30 – 14.00 uur: pauze bij Sapan Mori met ondertussen Schreeuwarend, Bisschopsooievaar, Bruine Kiekendief.
14.00 uur: Wandeling naar de Canteen met onderweg veel Nimmerzatten met jongen op hun nesten. Bij de Canteen drinken wij wat en kijken bij de Tempel van Shiva naar drie Brahmaanse Steenuiltjes. Vanaf de uitkijktoren is er veel te zien: 2x Schreeuwarend, Casarca-eenden, Oevermayna, Indische Fluiteend.
16.15 uur: Naar de slaapplaatsen in bomen van de reigerachtigen: Zwarte Woudaap, 12 soorten vogels, waaronder 3 soorten aalscholvers.
17.15 uur: Terug in de riksja’s en naar hotel. Na het diner buiten op het terras tot 23.00 uur. Bij het lijsten: vandaag samen 44 nieuwe soorten vogels gezien, totaal 99.


Dinsdag 25 oktober


06.00 uur: Ik sta op, schijf mijn verslag en wandel in de tuin. Hier een Indisch Paapje.
07.30 uur: De hele groep vertrekt compleet in busje en auto naar het Baretta Bund en Bayana. Onderweg stoppen wij voor een Brahmaanse Steenuil in een kale boom en even later voor een Grijze Wouw. Wij stoppen bij een dam (Hop, Shikra) en bij een waterpartij (verschillende soorten wevers, Roodgesterde Blauwborst en Tijgervink).
11.40 uur: Wandeling onder aan de dam van Baretta Bund met een Bruinkopbaardvogel, Humes Bladkoning en 32º C.
12.30 uur: Wij hebben een picknickplaats gevonden onder de bomen in de tuin van particulieren. Hier zitten veel prinia’s, Blauwstaart Bijeneter, Watersnip en een tweetal Aasgieren.
14.30 uur: Terug in onze bus en auto en dan langs een wand met Oeverzwaluwen en Bijeneters en een dam met een Bonte IJsvogel. Bij de rotsen bij Bayana: Slechtvalk, Torenvalk, een groepje Pruimekopparkieten, 11 Indische Gieren, Kuifgors, Indische Rotszwaluw en Huisgierzwaluw.
17.00 uur: wij gaan over een erg stoffige weg terug naar het hotel, een stop bij een watertje met Kemphaan, Watersnip, Dodaars, Bonte IJsvogel, Bosruiter, Steltkluut, Grote en Middelste Zilverreiger.
Vandaag bij het lijsten 33 nieuwe soorten, dat brengt het totaal tot nu toe op 132 soorten.


Woensdag 26 oktober
Net als wij in het park zijn zien wij een grote groep Roze Spreeuwen, die heb ik hier nog nooit eerder gezien. Verder een Grijze Wouw en een ♀ Koël.
10.30 tot 11.00 uur pauze bij de Canteen en daarna naar de Brahmaanse Steenuilen. Er zitten er vier bij het tempeltje. Aan de rand van het water ligt een Calvados Varaan en een Red Crowned Roof Turtle. De lunchpauze van 12.00 tot 13.45 uur is bij de Canteen bij 32º C.
Na de lunch wandelen wij richting oost met Vlekbekend, Slobeend en weer een varaan. Een Purperkoet vliegt over ons heen. Van dichtbij zien wij Tijgervink, Graszanger, Bisschopsooievaar en 2 Saruskraanvogels.
17.00 uur: In de riksja’s met onderweg een Kopersmidbaardvogel.
Vandaag 11 nieuwe soorten, totaal 143 soorten deze reis tot nu toe.


Donderdag 27 oktober
08.00 uur: Wij gaan op stap in de riksja’s voor een rit van een ochtend buiten het park. Bij het eerste plasje zitten Oeverloper, Bosruiter, Witgatje en Steltkluut. Veel buffels, geiten en koeien zij gekleurd vanwege Djivali. Op het open veld zitten Malabarenkievit, Chinese Sporenkoekoek, Witgatje, in de lucht een Havikarend en een juveniele Maleise Wespendief. Op de dijk (dam) zitten de Brahmaanse Steenuilen bij hun nest. Naast de dijk zitten zes Grielen, goed te zien.
12.20 uur: Terug in ons hotel en de warme lunch (lopend buffet) is om 13.00 uur. Om 14.30 zitten wij met 5 personen in de riksja’s. De rest neemt een middag vrij. Wij volgen de weg rechts van de tempel van Sheeva. Hier Indische Slangenarend, Indische Boomvalk en Huisgors. Een grote kudde Axisherten loopt aan ons voorbij. Na een uurtje zijn wij weer terug bij de riksja’s.
18.00 uur:Terug in hotel. Vandaag 9 nieuwe soorten, totaal 152 soorten deze reis tot nu toe.


Vrijdag 28 oktober


Om 09.10 uur gaan wij met onze totale bagage in busje en auto op weg naar Agra.
09.40 uur: wij zijn bij de parkeerplaats van Fatehpur Sikri. Wij stappen over in een grote bus en gaan op weg naar het paleis. Hier krijgen wij een rondleiding. Om 12.10 uur zitten wij weer in ons busje en auto (taxi) en gaan op weg naar Agra. Wij rijden een stuk om en zijn om 14.10 uur bij ons hotel. Onze daaropvolgende lunch loopt erg uit.
19.30 uur: Lijsten: 1 nieuwe soort, totaal 153 soorten deze reis tot nu toe.


Zaterdag 29 oktober
Om kwart voor zes vertrekken wij naar de Taj Mahal, het is dan nog helemaal donker. Om kwart over zes sluiten wij aan in de rij bij de poort die nog niet open is. De rij groeit snel. Wij worden in twee lijnen opgesteld, dames links en heren rechts. Om tien voor half zeven komt er beweging in de rij, de poort gaat open. Iedereen wordt gefouilleerd, geen problemen.
08.00 uur: Het blijft nevelig en het is 20º C. Langs de rivier, achter de Taj Mahal, zitten veel vogels: Indische Sporenkievit, Kleine Plevier, Bontbekplevier, Indische Bonte Kwikstaart, veel Huisgierzwaluwen en Zwarte Wouwen, een Aasgier zit boven op het gebouw. Om tien voor half tien zijn wij terug in ons hotel en gaan van het ontbijt genieten.



10.30 uur: Wij gaan met 4 personen naar de Baby Taj Mahal. Wij zijn om 11.15 uur in de Baby Taj Mahal (BTM). De BTM is bijzonder fraai, mooi ingelegd marmer, in takt gebleven muur- en plafondschilderingen, mooie rustige tuin. In de rivier er vlak achter zijn veel vogels te zien. Wij zij om kwart voor een terug in ons hotel.
13.00 uur in de bus en taxi op weg naar restaurant Only (oudste restaurant van Agra) voor de lunch.
17.15 uur naar het station waar wij tegen zes uur op het perron zijn aangekomen. Vijf kruiers hebben onze hele bagage het perron op gedragen. Hier weer veel ratten en muizen tussen het spoor. De trein komt een uur te laat. Tegen 22 uur gaat iedereen proberen te slapen. Ik slaap slecht, veel lawaai en rammelen en schudden van de trein. Het toilet is uitstekend te gebruiken en boven verwachting netjes.


Zondag 30 oktober
04.30 uur: Ik ga iedereen wekken. Om 04.50 uur staat onze bagage compleet in de hal van de trein en horen wij dat de trein minstens een uur vertraging heeft. Dat blijkt later 1½ uur te zijn.
06.45 uur: wij komen aan in Katni en 5 kruiers nemen de bagage mee naar 4 gereedstaande taxi’s.
09.00 uur: Wij komen in Tala aan bij ons hotel. Een half uur later genieten wij van ons ontbijt waarbij wij heerlijk buiten zitten.
14.00 uur: Wij vertrekken in drie jeeps naar Tala gate, waar nog wat papierwerk moet worden verricht. Wij rijden vanaf nu in drie jeeps met in principe dezelfde bezetting. Om half drie rijden wij het park binnen. Mijn jeep rijdt verplicht eerst route C en daarna route A. Een Zwarte Vechtkwartel steekt voor ons de weg over. Hoog in een boom zit een Vlaggendrongo. Wij zien gedurende ongeveer drie minuten een Bengaalse Tijger ♀. Bij een water zitten twee Wrattenibissen. Om even over half zes zijn wij, met een laagje stof bedekt, terug in ons hotel waar wij elke avond worden opgewacht met warme vochtige doeken om ons wat op te frissen en een frisdrank. Bij een heerlijk kampvuur praten wij wat na en drinken wij iets. Eén andere jeep heeft ook een Bengaalse Tijger gezien.
19.30 uur: Wij lijsten: vandaag 13 nieuwe soorten, hetgeen ons totaal op 166 brengt.


Maandag 31 oktober
04.35 uur: Opgestaan en verslag geschreven. Om kwart over vijf zijn er in het restaurant koekjes met thee en koffie. Om kwart voor zes in de jeeps. Ik heb een trui en een windjack aan bij vertrek want het is knap fris bij het vertrek. Vanuit het hotel krijgen wij ook dekens mee tegen de kou. Wij rijden vanmorgen route C en daarna route A. Vrijwel in het begin een Zwartkopwielewaal en een Bankivahoen ♂ die kraait als een Krielkip.
08.15 uur: wij zijn op het centrale punt. Na vijf minuten gaan wij weer op pad voor route A. Wij zien op deze route vandaag geen Bengaalse Tijger.
14.30 uur: De jeep waar ik in zit rijdt eerst route B en daarna route D, het heuvelgedeelte. Vlak bij de poort een Havikarend. Wij gaan naar de gezamenlijke route, want daar wordt een Bengaalse Tijger ♀ verwacht. Wij wachten er ruim een uur en zien dan een glimp van een Bengaalse Tijger ♀. Tien minuten later komt ze weer tevoorschijn en wandelt dan om ons heen op ongeveer 20 m afstand. Om kwart voor zes zijn wij terug in ons hotel waar vochtige warme doeken op ons wachten en een heerlijk biertje bij een knappend kampvuur. De beide andere jeeps stonden ook bij ”onze tijger”, maar verder er vandaan.
19.00 uur: Lijsten: vandaag 20 nieuwe soorten, wat ons totaal op 186 brengt.


Dinsdag 1 november
Om 6 uur in de jeeps. Mijn jeep doet net als gisteren route B en D. In het zand zien wij sporen van een tijger ♀ met jongen. Het spoor loopt de andere kant uit.
08.15 uur: Wij zijn bij het centrale punt. Alleen op route E is een tijger gezien. Ook op de terugweg niet bijzonders voor ons. Wij zijn om tien uur terug in het hotel. Eén van onze jeeps heeft een Bengaalse Tijger ♂ gezien, in de zon rustend langs de kant van de weg, gedurende 10 minuten.
11.00 uur: Om 14 uur weer in de jeeps naar de andere gate. Om tien voor half drie zijn wij door de controle van de andere poort en gaan nu naar de ingang zelf, 8 km verderop. Om tien over half drie zijn wij bij de echte ingang en nu worden onze paspoorten op nummer gecontroleerd zodat de juiste paspoortnummers in de juiste jeeps zitten. Na tien minuten rijden wij het park binnen voor route E en F. Na een kwartier rijden geeft vlakbij een Axishert alarm. Wij zien heel kort een Bengaalse Tijger ♀, onder bamboe liggend, opstaan en weglopen. Wij zien een ♂ Zwartnek Monarch en een ♀ Kleine Vliegenvanger.
Als wij om 17.05 terugrijden naar de uitgang, zien wij een Bengaalse Tijger ♂ lopen op 100 m afstand, over 50 meter tussen de bomen.
Een andere jeep van ons heeft heel mooi een Bengaalse Tijger ♀ met 2 jongen gezien op 10 meter!
Vandaag lijsten met 4 personen, geen nieuwe soorten.


Woensdag 2 november

Om 06.25 uur gaan wij het park binnen nadat al onze papieren weer uitvoerig zijn gecontroleerd. Onderweg een Javaanse Maraboe.
06.40 uur: Op de parkeerplaats onder aan de berg aan het fort. Na een half uur lopen zijn wij bij de poort van het fort. Als wij hier vijf minuten pauze houden zien wij 6 Malabaren Neushoornvogels overvliegen. Er zijn vele stenen beelden te zien. Tegen acht uur zijn wij bij de tempel, boven op de berg. Om 08.40 uur gaan wij weer naar beneden. In een boom zitten twee Javaanse Maraboes die wegvliegen als wij stoppen.
10.00 uur: Terug in ons hotel, hier koffie/thee en koekjes en lang napraten. De lunch is om 13.00 uur en om half vier gaan wij met 10 personen in de directe omgeving vogels kijken. Dat val reuze mee: Indiase Grijskapspecht, Withalsvliegenvanger, Kleine Menievogel, Blauwe Vliegenvanger, 28º C. Daarna Roodstuitzwaluw, Kopersmidbaardvogel, Bruinkopbaardvogel (heel mooi), Slechtvalk en een Jungledwerguil mooi in een kale boom.
17.35 uur: Terug in het hotel, 21º C.
Vandaag lijsten: 5 nieuwe soorten, totaal 191.


Donderdag 3 november


Onze jeep moet route B en daarna D rijden. Onderweg komen wij twee olifanten met mahmoud tegen, ook deze hebben niets gezien.
08.15 – 08.25 uur: Op het centrale punt en dan op weg voor route D. Hoog in een boom een Indische Lannervalk. Tegen 10.10 uur terug in het hotel. Geen tijger gezien vanmorgen, ook niet door de andere groepen.
15.00 uur: Wij vertrekken naar de andere gate. Vandaag veel rompslomp met de juiste papieren, want de juiste functionaris is er niet op tijd. Mijn jeep rijdt route F en daarna route E. 15.35 uur: Wij stoppen bij de plaats waar een “kill” van een tijger ligt. Even later een glimp van een jonge tijger die met een prooi sleept. Alles bij elkaar 10 seconden tijger.
16.20 uur: Wij vertrekken en vervolgen onze opgegeven route. Als wij net buiten de poort zijn zegt iemand op een motor dat er verderop een tijger op de weg loopt. Na 7 km zijn wij bij de bewuste plek. De tijger is al lang in de struiken verdwenen. Om kwart voor zes zijn wij terug in ons hotel
Vandaag lijsten: 8 nieuwe soorten, totaal 199 soorten.


Vrijdag 4 november
Vandaag voor mij weer de D en daarna de B route. Om kwart over zeven krijgen wij een melding dat er een Bengaalse Tijger ♂ onze kant uit komt. Ik maak 10 minuten bewogen video-opnamen terwijl de tijger loopt en ligt en ik in de bewegende jeep sta.
08.30 uur: Op het centrale punt. Een andere groep van ons heeft geen tijger gezien ,de andere groep heeft dezelfde tijger op route B gezien, een half uur voor ons. Om 08.45 uur gaan wij weer op pad. In de donkere schaduw van bamboe ligt een Bengaalse Tijger ♀, bijna helemaal verborgen.
10.20 uur: Terug in ons hotel. Wel een nieuwe soort voor de vogellijst, de Langstaart Menievogel. Daarnaast Grijskopvliegenvanger en Bruine Bosklauwier.
13.00 uur: Vlak voor de lunch wordt de vogellijst bijgewerkt. In totaal 200 soorten.
17.00 uur: Wij rijden weg uit het hotel in 4 taxi’s en zijn tegen half acht in Katni. Onze trein heeft 40 minuten vertraging.



Zaterdag 5 november
Doordat onze trein vertraging heeft, staan wij herhaaldelijk stil om andere, snellere treinen te laten passeren. 11.30 uur: Aankomst in Delhi met 2½ uur vertraging! Uiteindelijk nemen 5 kruiers onze bagage mee naar de gereedstaande kleine touringcar met airconditioning en ingericht voor 23 personen. 12.20 uur in ons hotel en 12.50 uur weer op weg, nu voor onze lunch. Het eten is erg lekker.
14.30 uur: Start van onze rondreis door Delhi en op weg naar het nationale monument Rahjat voor Ghandi. Daarna gaan wij op pad naar Delhi-Gate, het graf van de onbekende soldaat. Daarna via de parlementsgebouwen terug naar ons hotel waar wij om zes uur aankomen in het donker.
20.00 uur: Vertrek met alle bagage naar het restaurant. Het eten is uitstekend. Er speelt een Indiaas trio op de achtergrond. Om 22.30 uur is iedereen naar binnen in de Vertrekhal 5/6 van het vliegveld en ik wacht op mijn taxi naar Bharatpur. die is er snel. 22.40 uur: Wij vertrekken per taxi naar Bharatpur.
Het is twintig minuten rijden, daarna afscheid nemen en de groep gaat naar vertrekhal 5-6 van het tot njn


Zondag 6 november
03.05 uur: Aankomst in de Birder’s Inn. Ik heb de laatste drie kwartier in de taxi geslapen. 06.40 uur: Ik sta op na een korte nacht. 08.00 uur: Ik vertrek met Harish naar het park. Ik koop een kaartje voor mij zelf en voor mijn videocamera. In het park in het begin een Langstaartklauwier en een vruchten etende Halsbandparkiet. In een kale boom rechts zit een juveniele Keizerarend met de rug naar mij toe. Het blijft erg nevelig. 12.20 uur: Ik ga rusten en lunchen op de bankjes bij de Canteen.
13.40 uur: Ik ga weer met Harish op pad, want wij horen in de verte Saruskraanvogels roepen. Boulou Khan komt ons vertellen dat deze Saruskraanvogels al grote jongen hebben. Ook dit wil niet erg lukken en om even over vijf uur gaan wij op weg naar het hotel. Tijdens de poging om de zonsondergang te filmen wordt ik opgegeten door de muggen.


Maandag 7 november
06.30 uur: Harish staat op mij te wachten, voorzien van oorwarmers en een extra dikke trui. Voor mij is het ook fris in mijn hemdsmouwen op de riksja bij 12º C. Door de mist kan ik geen opnamen maken van de zonsopgang, maar even later wel van de lage zonnestand.
Op de weg lopen drie Mangoestes die moeilijk in beeld zijn te brengen.
12.30 uur: Ik kom bij de lunchplek. 14.00 uur: Ik ga weer op pad. Er komt een hoge sluierbewolking en de mist neemt weer toe. Een vlucht van 14 pelikanen komt binnenvliegen.


Dinsdag 8 november
06.30 uur: De taxi staat klaar om mij naar Bayana en Bund Baretta te brengen, Harish gaat met mij mee.
07.15 uur: Hoog in een boom zit een Shikra die een prooi verorbert. Even later bij een plasje zitten Goudsnippen ♂, een Roodgesterde Blauwborst ♂ en verder weg enkele tientallen Steltkluten, Watersnippen, Kleine Plevier en Kemphanen. Bij de rotsen van Bayana zien wij hoog in de lucht en twintigtal gieren cirkelen en wegzeilen. Wij zien ze niet meer terug vandaag. Op een elektriciteitsdraad zit en jonge Grijze Wouw. Net voor wij gaan lunchen zit er een Grijskruinleeuwerik op een rots. Tijdens de lunch (32º C) verschijnt op het pad een groepje Grijze Frankolijnen met jongen. Voordat ik de camera heb gepakt zijn ze al weer in het gras verdwenen.
13.45 uur; Wij gaan op weg naar Bund Baretta. Wij gaan eerst naar de locatie met de Vliegende Honden die goed op de video gaan, zelfs parend. Harish vindt een Bruine Valkuil die goed verborgen zit.
15.30 uur: Langzaam op weg terug naar hotel. Wij maken een uitgebreide stop bij een groep Baya Wevervogels die in hoog gras zitten.
18.00 uur: Wij zijn terug in ons hotel.



Woensdag 9 november
06.15 uur: wij vertrekken naar het park in de hoop op tijd te zijn voor een mooie zonsopgang. Juist nu is de man aan het kaartjesloket te laat, wij moeten wachten en kunnen wij pas om 06.35 uur het park binnen. Harish trapt hard door.
Toch zijn wij net op tijd op de vooraf uitgekiende plek om de zonsopgang te filmen. Deze is vandaag niet spectaculair. Een groep van wel 1000 Pijlstaarten landt in het park. Grote groepen Slobeenden vliegen rond, evenals Kemphanen.
13.45 uur: Wij gaan weer op pad na de lunch in oostelijke richting vanaf het Sheeva tempeltje. Het lukt niet erg vanmiddag, het is te nevelig voor mijn videocamera. Ook blijkt dat ik stof op de sensor heb.


Donderdag 10 november

Wij gaan vandaag buiten het park om naar de Dam op zoek naar de Grielen en de Brahmaanse Steenuilen. Onderweg film ik drie soorten duiven, een Hop, een Koël ♀, een Indisch Paapje en Bonte Spreeuwen.
De uiltjes zitten verspreid over de boom want Halsbandparkieten hebben bezit genomen van hun nestholte. Ook de Grielen is een teleurstelling. Wij zien er geen enkele. Om half elf gaan wij op weg terug.
14.00 uur: Ik maak opnamen van de Birder’s Inn en interview Tirath. Die avond maak ik ook opnamen van het hotel bij sfeervol avondlicht.
Ik ben van 15.30 uur tot 17.30 uur op de motor bij Harish thuis geweest en heb zijn hele familie op de video gezet.


Vrijdag 11 november
In het hotel zijn 12 Nederlandse gasten vanmorgen aanwezig. Zij reizen apart van elkaar in stelletjes. 07.00 uur: Ik ga bij Harish achter op de motor op zoek naar de Goudsnippen, midden in de stad in het kanaal, een soort open riool. Er zitten in totaal 10 Goudsnippen, 7x♂ en 3x♀. Hier ook Temmincks Strandloper, Bosruiter, veel Steltkluten en Waterhoen. Op een andere plaats midden in de stad zitten 7 Watersnippen, een Citroenkwikstaart, een Grote Zilverreiger en een vissende Nimmerzat.
09.40 uur: Wij zijn aangekomen bij het park. Ik koop kaartjes en Harish zoekt zijn riksja op. Eindelijk weer rust en ook weer dikke nevel. Na veel pogingen lukt het eindelijk om de Purperhoningzuiger in beeld te brengen.
13.30 uur: Op de lunchplek aangekomen. Hier blijven wij 1½ uur en gaan dan weer op pad. In het natte gras loopt een Fazantstaartjacana. Hier ook weer grote vluchten vogels, opgeschrikt door een Bruine Kiekendief ♂.
Op de terugweg maak ik in het park opnamen van avondgeluiden, alvorens naar het hotel te rijden. Daar komen wij om 17.45 uur aan, dan is het bijna helemaal donker.


Zaterdag 12 november
07.00 uur: wij gaan op pad naar de Nursery voor de Coromandel Oehoe en een nachtzwaluw, die daar gisteren is gezien.
Direct in het begin van het park langs de weg een Kleine Goudrugspecht, een Grijze Wouw, een Langstaartklauwier, een Indische Pauw en een Roodbuikbuulbuul. Het Coromandel Oehoe ♀ zit op haar nest, hoog in een boom, het mannetje zit in een andere boom, moeilijk te ontdekken, 50 meter daar vandaan en houdt de wacht. Harish vindt een Jungle Nachtzwaluw, liggend op een tak hoog in een boom en achter kleine takken. Op het laatst in hard licht twee Bisschopsooievaars en dan tegen half twaalf weer richting hotel.
Tegen 16.45 uur gaat mijn bagage naar de gereedstaande taxi. Om 16.55 uur op weg naar Delhi.
22.17 uur: Wij zijn bij het vliegveld Indira Ghandi International Airprt Delhi aangekomen. Binnen een half uur zijn wij ingecheckt. Mijn bagage is 25,5 kg en dat is geen probleem, naar de handbagage wordt niet gekeken. Het vliegveld in prachtig nieuw, alles ziet er schitterend uit en werkt. De controle voor het paspoort duurt ruim een kwartier.


Zondag 14 november
01.40 uur: Wij zitten aan boord van een Boeing 747-400, ingericht voor 415 passagiers en helemaal bezet. Wij gaan precies op de geplande tijd van de pier vandaan.
05.32 uur: landing op Schiphol, een kwartier voor de oorspronkelijk geplande tijd. Om 06.20 uur is onze bagage er en wij gaan naar buiten. Het is 4º C.



 

Terug naar boven


 
  Hosting by Better-It-Solutions  made by: Ton van Hamersveld